Množični napad slovenske flote na prvem dejanju silvestrske turneje v Ljubnem

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.12.2021 07:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ema Klinec je bila tokrat najboljša Slovenka. Foto: REUTERS

EPA

Če se po jutru dan pozna, gre jutri ob 16.30 in v ponedeljek ob 16. uri na silvestrski turneji na Ljubnem ob Savinji pričakovati boj Slovenk za zmago - kakšno posamično in tudi skupno, za zlato sovo. Šele zadnja skakalka na zaletni mizi, najboljša tekmovalka ta hip v svetovnem pokalu Sara Marita Kramer je preprečila, da bi Ema Klinec in Urša Bogataj že v kvalifikacijah priredili dvojno slovensko zmagoslavje.

A nista zablesteli le najboljši Slovenki (Bogatajeva je z 92,5 metra prikazala tudi najdaljši skok, lanski rekord Kramerjeve 99 metrov ostaja nedotaknjen), pač pa cela reprezentanca. Od dvanajstih tekmovalk v nacionalnem paketu se jih je kar enajst uvrstilo med najboljših 50 oziroma na tekmo. No, konkurenca ni bila tako množična, kot je bilo napovedano – namesto 80 skakalk smo jih videli "le" 71. Preboj ni uspel le Tinkari Komar, 16-letni sestri že bolj uveljavljene Katre, saj je bila 61.

Ob drugouvrščeni Klinčevi in tretjeuvrščeni Bogatajevi bomo danes tako videli še Špelo Rogelj (6. v kvalifikacijah), Niko Križnar (8.), Niko Prevc (11.), Jernejo Brecl (18.), Katro Komar (39.), Jernejo Zupančič Repinc (41.), Majo Vtič (42.), Laro Logar (45.) in Niko Vetrih (49.). Rezultati realno ne nakazujejo, da bi se osem tekmovalk uvrstilo v drugo serijo oziroma osvojilo točke, kot si želi trener Zoran Zupančič, še posebej, ker bo prva serija vsake od tekem na silvestrski turneji (po vzoru moške novoletne turneje) potekala v obliki izločilnih dvobojev. Tako se bo denimo Nika Vetrih morala udariti z Emo Klinec, Lara Logar s Špelo Rogelj, Katra Komar pa z Niko Prevc. V drugo serijo napreduje 25 zmagovalk parov in pet poraženk.

In preostali pari? Uršo Bogataj za preboj v finale čaka dvoboj z Japonko Haruko Iwaso, Niko Križnar s Čehinjo Klaro Ulrichovo, Jernejo Brecl s Kitajko Qingyue Peng, Jernejo Repinc Zupančič z Avstrijko Liso Eder in Majo Vtič z avstrijsko veteranko Danielo Iraschko Stolz. Kot zanimivost: slednji dve sta se leta 2016 borili celo za zmago – en dan je slavila Vtičeva, drugi dan Avstrijka. Slednja, prva in edina skakalka, ki je preskočila 200 metrov, je pri 38 letih še vedno sposobna mešati štrene pri vrhu. Ne nazadnje je na prvi tekmi sezone v Nižnem Tagilu stala na tretji stopnički.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta