Zgodnje odkrivanje nosečnostne sladkorne bolezni omogoča uspešno zdravljenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nosečnostna sladkorna bolezen

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo leta 2019 v Sloveniji 18.794 porodov. Sladkorno bolezen v nosečnosti je imelo 3.136 porodnic.

Pri nosečnostni sladkorni bolezni sta zgodaj odkrita bolezen in zdravljenje pomembna za dober izid nosečnosti. Pri veliki večini nosečnic z nosečnostno sladkorno boleznijo pa je za doseganje optimalnih ravni glukoze v krvi dovolj že redno merjenje glukoze v krvi, ketonov v seču in zdrav življenjski slog.

Za učinkovito zdravljenje morajo nosečnice redno preverjati raven glukoze v krvi. To lahko storijo preprosto in natančno s sodobnimi merilniki, kot je Accu-Chek Guide, ki ob uporabi aplikacije mySugr dokumentira izmerjene vrednosti glukoze v digitalni dnevnik.

Dejavniki tveganja in zgodnje odkrivanje nosečnostne sladkorne bolezni

Nosečnostna sladkorna bolezen se lahko pojavi pri kateri koli nosečnici. Res pa je, da je tveganje precej večje pri ženskah s čezmerno telesno težo, višjo starostjo, z nezdravim življenjskim slogom ali sladkorno boleznijo v prejšnji nosečnosti.

Če se nosečnostna sladkorna bolezen odkrije zgodaj in jo zdravimo, lahko nosečnost in porod potekata normalno.

Shutterstock

V Sloveniji izvajamo univerzalno presejanje, zato glede sladkorne bolezni v nosečnosti testiramo vse nosečnice. Ob prvem prenatalnem obisku pri zdravniku oz. čim prej, ko ženska zanosi, določimo raven glukoze v krvi na tešče.

Kadar ob prvem pregledu ne potrdimo nosečnostne sladkorne bolezni, opravimo med 24. in 28. tednom nosečnosti obremenilni glukozni tolerančni test s 75 g glukoze (75-g OGTT).

Ukrepi v nosečnosti

Nosečnicam svetujemo individualno predpisano energijsko opredeljeno zdravo prehrano, ki zagotavlja primerno porazdelitev hranil, ustrezen energijski vnos, primerno količino beljakovin, ogljikovih hidratov in mikrohranil.

Priporoča se 30 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti vsak dan, če le ni kontraindikacij zanjo. Velika večina nosečnic s temi ukrepi uspešno obvladuje glikemijo. Priporoča se izvajanje samokontrole glukoze v krvi zjutraj na tešče, pred glavnimi obroki in 90 minut po vsakem obroku.

Shutterstock

Sodobni merilniki glukoze v krvi, kot je Accu-Chek Guide, omogočajo enostavno in natančno merjenje. Podatki se shranjujejo z aplikacijo mySugr v digitalni dnevnik. Izmerjene vrednosti glukoze se samodejno prenesejo v aplikacijo po povezavi Bluetooth, tako da lahko takoj preverimo povezavo med življenjskim slogom in ravnjo glukoze v krvi.

Sodobni merilniki omogočajo enostavno in natančno merjenje vrednosti glukoze v krvi. V digitalnem dnevniku v aplikaciji so zbrani podatki o vrednostih.

Arhiv Naročnika

Pozitivno sporočilo za nosečnice s to boleznijo je, da se pri večini žensk toleranca za glukozo po porodu spontano vrne na običajno raven.

Vsem ženskam, ki smo jih zdravili zaradi nosečnostne sladkorne bolezni, izmerimo raven glukoze na tešče drugi ali tretji dan po porodu in še naprej svetujemo nadaljevanje zdravega življenjskega sloga.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?