Uživanje ob hrani kljub sladkorni bolezni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Uživanje ob hrani je dovoljeno tudi osebam s sladkorno boleznijo – pomembno je le, da ohranijo raven glukoze v krvi v ravnovesju. Če raven glukoze v krvi močno niha, so za to pogosto krivi bel kruh, sladkarije ali testenine. Ti lahkoprebavljivi ogljikovi hidrati izredno hitro zvišajo raven glukoze v krvi in povzročijo, da se ta hitro tudi zniža – to pa ustvarja močno željo po hrani. Bolje je staviti na polnozrnate škrobne izdelke, bogate z vlakninami, in stročnice, ki počasi prehajajo v kri. Da bi spoznali, kako se glukoza v krvi odziva ob uživanju izbrane hrane, jo je priporočljivo neko časovno obdobje meriti ob točno določenem času, zapisati vrednosti in jih primerjati. Z merilnikom ravni glukoze v krvi, kot je Accu-Chek Guide, je merjenje enostavnejše.

Časi, ko so se morali ljudje s sladkorno boleznijo držati stroge diete, so minili. Danes vemo, da je uživanje pri hrani dovoljeno – pomembno je le, da raven glukoze v krvi ostane v ravnovesju. Tako lahko preprečimo akutne in kronične zaplete sladkorne bolezni zaradi prenizkih ali previsokih vrednosti glukoze v krvi. Preberite nekaj praktičnih nasvetov za stabilno raven glukoze v krvi.

Spoznajte svoje telo in redno merite raven glukoze v krvi

Kadar glukoza v krvi močno niha, so za to pogosto krivi bel kruh, sladkarije ali testenine. Ti lahkoprebavljivi ogljikovi hidrati izstrelijo raven glukoze v višave, vendar tudi povzročijo, da hitro spet pade. Vendar pa to spodbudi napade hude lakote.

Bolje je staviti na polnozrnate izdelke, bogate z vlakninami, in stročnice, ki počasi prehajajo v kri. Skupaj z zdravimi maščobami iz oljčnega olja, rib ali avokada boste dlje časa siti in varni pred hitrim zviševanjem glukoze v krvi po jedi.

Shutterstock

Strokovnjaki priporočajo tudi uživanje treh obrokov, ki jih razporedite enakomerno čez dan – vmes pa približno pet ur ne jeste ničesar. Da bi izvedeli, kako se glukoza v krvi odziva v izbranih situacijah, priporočamo, da jo neko časovno obdobje merite ob točno določenem času, vrednosti zapišete in primerjate. S sodobnim merilnikom ravni glukoze v krvi, kot je Accu-Chek Guide, je merjenje preprosto in že v nekaj sekundah prejmete natančne rezultate meritev.

Past tekočega sladkorja

Pogosto se domnevno zdravi napitki, kot je mangov sok ali smuti, izkažejo za prave sladkorne bombe in tako kot kokakola ali limonada poženejo glukozo v krvi v višave. Raje sezite po vodi ali nesladkanih sadnih in zeliščnih čajih, ki ne zvišujejo glukoze v krvi. Pivo, sladko vino ali koktajli prav tako vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, zaradi katerih se raven glukoze hitro zviša. Pozneje spet pade, ker se jetra ukvarjajo z razgradnjo alkohola in zato proizvajajo manj sladkorja. To lahko povzroči hipoglikemijo, zlasti ponoči.Več informacij je na voljo na www.accu-chek.si.

Shutterstock

Kozarec vina v večernih urah si zato lahko privoščite le ob obroku, ki vsebuje ogljikove hidrate, pred spanjem pa izmerite raven glukoze v krvi.

Izogibanje stresu

Na stresne situacije se glukoza v krvi odzove z nenormalnimi, povišanimi vrednostmi. Stresna hormona adrenalin in kortizol namreč sproščata sladkor v telesu – kar je za ljudi s sladkorno boleznijo še posebno škodljivo. Zato se poskušajte izogibati stresu, vsakdanje življenje jemljite bolj sproščeno in se za celodnevni trud nagradite s prijetno in zdravo večerjo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?