Sladkorna bolezen tipa 1 in novi sistem hibridne zaprte zanke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika
Arhiv Naročnika

Tehnološki napredek na področju inzulinskih črpalk in sistemov za neprekinjeno merjenje glukoze je izjemen in na dvajsetletni poti razvoja beležimo kar nekaj prelomnic. Prve inzulinske črpalke, ki so dovajale inzulin na osnovi programiranih odmerkov, so bile nadgrajene z algoritmi za natančnejši izračun odmerkov inzulina in dodatnimi funkcijami, ki so uporabniku olajšale vodenje sladkorne bolezni.

Proizvajalci so medtem razvili sisteme za neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini. Nekatere so povezali z inzulinskimi črpalkami in tako počasi začeli zapirati zanko med dovajanjem inzulina in merjenjem glukoze. Sprva je znal sistem ustaviti dovajanje inzulina, ko je vrednost glukoze dosegla spodnjo nastavljeno mejo, kasneje pa je naprednejši sistem ustavil dovajanje inzulina, preden je glukoza dosegla spodnjo mejo in z dovajanjem nadaljeval, ko se je vrednost glukoze začela zviševati.

Ena večjih prelomnic v razvoju pa se je zgodila lansko zimo, s prihodom sistema MiniMed™ 780G, ki zna popolnoma samodejno, brez posegov uporabnika, prilagajati dovajanje bazalnega inzulina in samodejno dovajati tudi korekcije ob povišanjem sladkorju.

Manjša izrazitost nihanja sladkorja v krvi

Uporaba novega sistema se ponaša s podatki, ki potrjujejo dobre izide zdravljenja. Dokazana je manjša izrazitost nihanja glukoze v krvi oziroma spremenljivost glikemije ter manj hipoglikemij (nizek sladkor) in manj hiperglikemij (visok sladkor).

Čas v ciljnem območju

Čas v ciljnem območju je nov klinični kazalnik za spremljanje urejenosti sladkorne bolezni. Ta nam pove, kolikšen delež časa je človek s sladkorno boleznijo v območju, ki je še varno. Določen je med 3,9 in 10,00 mmol/L in ga lahko merimo z uporabo SmartGuard™ sistema za neprekinjeno merjenje glukoze.

SmartGuard™ je samodejni način delovanja, ki je edinstvena funkcija novega sistema in omogoča, da uporabniki dosegajo nad 70 odstotkov časa v ciljnem območju. Pri tem je ključno, da uporabnik zaupa delovanju sistema.

Ali sistem deluje popolnoma samostojno?

Sistem MiniMed™ 780G ne deluje popolnoma samodejno. Uporabnik mu mora povedati koliko ogljikovih hidratov bo zaužil ob obroku sistem pa samodejno izračuna, koliko inzulina je potrebnega, za pokritje takšnega obroka.

Uporabnik mu mora tudi pravočasno povedati, kdaj bo telesno aktiven, da sistem lahko ustrezno prilagodi dovajanje inzulina.

Uporabnik mu mora povedati, koliko ogljikovih hidratov bo zaužil ob obroku, sistema pa samodejno izračuna, koliko inzulina je potrebnega za pokritje takšnega obroka.

24-urna tehnična podpora

Uporaba medicinskega pripomočka, kakršen je inzulinska črpalka, se začne z učenjem uporabe, pod vodstvom tehničnih edukatorjev. Ti vodijo uporabnika skozi proces privajanja na uporabo sistema in so mu od tedaj 24 ur na dan na voljo za tehnična vprašanja in podporo pri uporabi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?