Vodjo policije poslal na oglede: Avstrijski kancler Karl Nehammer razburja z idejo o visoki ograji na vzhodni meji

STA, Va
18.03.2023 12:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Nehammer
Reuters

Karl Nehammer želi na vzhodni meji EU podobno ograjo, kot je tista, ki stoji na meji med ZDA in Mehiko in si jo te dni, tako je razkril za sobotno izdajo nemškega tabloida Bild, že ogleduje vodja avstrijske zvezne policije. 

Nehammer je za Bild dejal, da bi morala biti ograja "zelo visoka in segati globoko v zemljo, mora biti pa tudi strogo nadzorovana tako iz tehničnega kot kadrovskega vidika", saj da je le tako moč zaustaviti nezakonite migracije.

Pojasnil je, da bodo svoje znanje delili z drugimi državami v EU, na primer z Bolgarijo. Strogo zaščitena zunanja meja EU je po njegovem mnenju "nujna za prosto schengensko območje in obrambo pred terorizmom".

Nehammer je sicer že večkrat pozval k gradnji ograj na zunanjih mejah EU, v zvezi s prihodnjim vrhom Evropskega sveta na to temo pa je dejal, da je razvoj migracij dramatičen. Po njegovih besedah je na Bližnjem vzhodu več milijonov beguncev in migrantov, nekateri izmed njih pa so v nedavnem potresu v Turčiji in Siriji ponovno izgubili vse.

Njegove izjave so že kritizirali opozicijski socialdemokrati (SPÖ). Predstavnik SPÖ za varnost Reinhold Einwallner je avstrijskega kanclerja in njegovo stranko ÖVP obtožil, da se ukvarjajo le s slogani in ne z rešitvami. Po mnenju socialdemokratov je potrebna sprememba azilnega sistema na ravni EU, to pa naj bi ÖVP po besedah Einwallnerja blokiral.

Opozicijski skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pa so pozvali k strožjim ukrepom na avstrijskih mejah. Vodja FPÖ Herbert Kickl je dejal, da bi moral kancler nehati prelagati odgovornost na EU. Po mnenju svobodnjakov je nujno, da se zamrznejo postopki za azil, Avstrija pa mora postati "trdnjava".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?