Upanje na odmrznitev odnosov med Pekingom in Washingtonom

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.06.2023 19:05

Ameriški državni sekeretar se je s svojim gostitljem, kitajskim zunanjim ministrom Qin Gangom, v pogovoru zadržal kar pet ur in pol, vendar uradnih izjav po prvem dnevu obiska ni bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški državni sekretar Antony Blinken se rokuje s kitajskim gostiteljem in kolegom Qin Gangom na rdeči preprogi v pekinški državni vili. 
Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes prispel na obisk v Peking. To je njegov prvi obisk na Kitajskem, odkar je leta 2021 prevzel položaj. Obisk je bil sicer načrtovan že za februar, a so ga v zadnjem trenutku preložili zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona nad ZDA. Cilj obiska Blinkna je izboljšati napete odnose med ZDA in Kitajsko, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Omenimo ob tem, da je Blinknov obisk Kitajske šele prvi na tako visoki ravni po kar petih letih.

Ameriški državni sekretar, ki bo v Pekingu ostal še jutri, ima na programu vrsto srečanj z visokimi kitajskimi predstavniki. Že danes se je sestal s kitajskim kolegom Qin Gangom, ki ga je gostil tudi na skupni večerji, poročajo tuje tiskovne agencije. Qin je Blinkna sprejel v državni vili v Pekingu, ministra sta se pred srečanjem na rdeči preprogi rokovala, toda izjav nista dajala. Pred večerjo naj bi bili njuni pogovori trajali kar pet ur in pol, so sporočili iz State Departmenta, torej z ameriškega zunanjega ministrstva. Pomočnik kitajskega zunanjega ministra Hua Chunying, ki je bil zraven pri dolgih pogovorih, je ob njihovem začetku tvitnil: "Upam, da bo srečanje odnose vrnilo v čas, ko sta se predsednika držav na Baliju še strinjala." V mislih je imel lansko novembrsko dvostransko srečanje predsednikov na indonezijskem vrhu G20, kjer sta predsednika našla skupni imenovalec v prepoznavanju nuje po okrepitvi medsebojne komunikacije, ko gre za Tajvan in Severno Korejo.

Reuters

Vodja ameriške diplomacije je že v četrtek v telefonskem pogovoru s kitajskim kolegom izpostavil potrebo po ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja, Qin pa je opozoril na težave in izzive, s katerimi se državi soočata v medsebojnih odnosih. V petek je Blinken dejal, da bo s kitajskimi sogovorniki neposredno in odkrito začel pogovor o temah, ki skrbijo Washington. Po njegovih besedah je cilj vzpostaviti odprto komunikacijo, tako da bosta državi lahko "odgovorno upravljali odnose".

Vzroki napetosti med Kitajsko in ZDA segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja. Prav zaradi Tajvana in po številnih vojaških manevrih tam okoli z obeh strani so mnogi začutili nevarnost, da med velesilama izbruhne celo oborožen spopad. Blinknov obisk se torej dogaja sredi tako rekoč zamrznjenih odnosov med Washingtonom in Pekingom, pri čemer tudi obeti za kakšno občutnejšo otoplitev niso veliki, ugotavljajo pri britanski tiskovni agenciji Reuters. Tudi Blinken je pred obiskom skušal prizemljiti pričakovanja, ko je poudarjal, da bo skušal doseči, da dve največji ekonomiji sveta "ne bi spričo medsebojne tekmovalnosti zapadli v spiralo konflikta".

Reuters

V Washingtonu upajo, da bo Blinknov obisk zmogel odpreti vrata Kitajske še za druge ameriške obiske v naslednjih mesecih, to je finančne in gospodarske ministrice, Janet Yellen in Gine Raimondo, morda pa tudi za srečanje na vrhu med obema predsednikoma še letos. Da vsaj ameriški predsednik Joe Biden nekoliko jemlje nazaj svoje besede, se je potrdilo danes, ko je o domnevnem kitajskem vohunskem balonu povedal, da "verjetno niti kitajsko vodstvo ni najbolj vedelo, kam je balon zaneslo in kaj je pravzaprav počel". Izjavo pred novinarji je zaključil z besedami, da bi se lahko s kolegom Xijem srečal čez nekaj mesecev, "da se pogovoriva o naših legitimnih razlikah v pogledih, pa tudi o stvareh, o katerih se strinjamo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta