zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

SVET

Ukrajinska veleposlaništva pri naših sosedah prejela pošiljke z živalskimi očmi

M.R.
02.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paket, ki ga je pred dnevi prejelo ukrajinsko veleposlaništvo v Madridu.
Reuters

Veleposlaništva na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem, Hrvaškem, v Italiji in Avstriji, generalna konzulata v Neaplju in Krakovu ter konzulat v Brnu so prejeli pakete, ki so bili impregnirani s posebno tekočino značilne barve in so imeli značilen vonj, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. V paketih so bile živalske oči, pomen sporočila, ki ga pošiljke predstavljajo, pa še preučujejo.

Zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu dejal, da je v teku dobro načrtovana kampanja terorja in zastraševanja ukrajinskih veleposlaništev in konzulatov. "Ukrajine na diplomatski fronti ne morejo ustaviti in nas skušajo prestrašiti. Lahko kar takoj rečem, da so ti poskusi brezupni. Še naprej bomo učinkovito delali za zmago Ukrajine," je dodal.

Ukrajinski diplomati ob tem sodelujejo s pristojnimi organi držav pri preiskavi okoliščin vseh groženj in pri identifikaciji vpletenih oseb. 

Na Twitterju kroži tudi posnetek, ki je nastal pred konzulatom v Brnu. Prišla je tudi protiteroristična enota. 

Na Hrvaškem je zadevo na kratko komentiral premier Andrej Plenković: "Imamo notranje ministrstvo, ki skrbi za varnost. Skrbi tudi za varnosti tujih veleposlaništev." Za spletni portal Index pa je vojaški analitik Marinko Ogorec ocenil, da gre za morbidno dejanje, sam pa ni prepričan, da je to povezano z eksplozivnimi pismi, ki so v zadnjih dneh prispela na več naslovov v Španiji. "To je zastrašujoče in morbidno. Ali je bilo mišljeno kot zastraševanje, pa ne vem, to je vprašanje za psihiatra. Pošiljanje pisemskih bomb je resna stvar, to pa že prehaja na področje bizarnosti," je povedal Ogorec. 

Pisemske bombe so teroristična dejanja

Spomnimo, da je Španija po odkritju petih pisemskih bomb in zažigalnih naprav v zadnjih dneh okrepila varnostne ukrepe v državnih zgradbah. Na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu je ena taka pošiljka tudi eksplodirala. Pisemske bombe so bile poslane tudi španskemu premierju Pedru Sanchezu, ministru za obrambo, vojaškemu letališču v bližini Madrida in podjetju za proizvodnjo orožja, ki je Kijevu podarilo lastne raketomete. 

"To se lahko uvrsti v kategorijo terorizma. Kdo in s kakšnim namenom je to pošiljal, pa bodo še dolgo ugotavljali," meni Ogorec in poudarja, da gre nedvomno za teroristično dejanje. "Če pa nobena izmed terorističnih organizacij ne bo prevzela odgovornosti, bo vprašanje, kaj je namen in kaj se za tem skriva," je zaključil.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?