Je Boeing skrival informacije: Insajderji opozorili na še eno napako modela 737 Max

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.04.2019 09:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Medtem ko se ameriška Zvezne uprava za letalstvo (FAA) ukvarja s certificiranjem "popravljenega" potniškega letala boeing 737 Max, so jim doslej vsaj štirje zaposleni (ali bivši zaposleni) pri družbi Boeing namignili, da bi lahko bile z letalom še dodatne težave. Ena od pritožb, ki je bila naslovljena na FAA, govori o situaciji, o kateri proizvajalec ni obvestil javnosti, piše televizija RT News. Neznani "tuji predmet" naj bi namreč poškodoval ožičenje senzorja, ki zaznava vzpenjanje oziroma spuščanje letala.
Boeing se na obtožbe še ni odzval, so pa delničarji družbe zaradi tega že sprožili tožbo, ki letalskega proizvalca obtožuje, da je zadrževal informacije o varnostnih pomanjkljivostih v letalih 737 Max. Med obtoženimi so prvi mož družbe Dennis Muilenburg in finančni direktor Gregory Smith, piše RT.
CNN ob tem dodaja, da je že v preteklosti nekajkrat prihajalo do težav zaradi tujkov, ki so nastali med procesom izdelave. New York Times pojasnjuje, da obstajajo poročila, po katerih so bili odkriti ostružki v bližini ožičenja boeinga 737 Dreamliner, ameriško zvezno letalstvo pa je celo zaradi enakih težav preklicalo dobavo tankerjev KC-46. 

Beležijo velike izgube

Prizemljitev flote letal 737 Max letalskim družbam, ki so ta letala že uporabljala za prevoz potnikov, povzroča poslovno škodo v višini več sto milijonov dolarjev. Kot piše CNN, so American Airlines (AAL), Southwest Airlines (LUV) in evropski prevoznik Norwegian sporočili, da jih bo to skupno stalo blizu 600 milijonov dolarjev. Izpad prihodka beleži tudi Boeing - kar 21 odstotkov manj prihodkov so zabeležili v prvih treh mesecih. 
American Airlines, ki ima v floti 24 potniških letal 737 Max, računa, da bodo letos imeli 350 milijonov dolarjev manj prihodkov zaradi prizemljitve, do 19. avgusta pa so morali vsak dan preklicati okoli 115 letov. Southwest ima zaradi prizemljitve v prvem mesečju okoli 200 milijonov dolarjev stroškov, trenutno imajo v svoji floti zgolj boeinge 737, vendar prvi mož družbe Gary Kelly pravi, da se bo to spremenilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta