zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

SVET

(FOTO) V ZDA rojstvo dvojčkov iz 30 let starih zamrznjenih zarodkov

STA, A.L.
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Šlo naj bi za rojstvo iz najdlje zamrznjenih zarodkov doslej, poroča britanski BBC. Deček in deklica sta se 31. oktobra rodila paru iz Oregona.

Zarodka dvojčkov so zamrznili 22. aprila 1992, nastala pa sta za anonimen zakonski par, ki si je želel dobiti otroka s pomočjo zunajtelesne oploditve. Moški je bil starejši od 50 let, jajčece pa naj bi darovala 34-letna ženska.

V laboratoriju na ameriški zahodni obali so ju imeli shranjena do leta 2007, ko ju je par podaril Nacionalnemu centru za donacije zarodkov (NEDC), na veri osnovani zasebni organizaciji, ki navaja, da je pripomogla k rojstvu več kot 1200 otrok iz podarjenih zarodkov.

Embriologi na partnerski kliniki v Tennesseeju so nato v začetku leta zarodka odmrznili in ju vstavili v maternico Rachel Ridgeway iz Oregone. Dvojčka, Lydia Ann and Timothy Ronald, sta se rodila 31. oktobra.

Za Rachel in njenega moža Philipa Ridgewaya, ki imata že štiri otroke, stare med enim in osmimi leti, je to prvi otrok, ki se je rodil s pomočjo zunajtelesne oploditve ali donatorjev.

"Star sem bil pet let, ko je Bog dal življenje Lydii in Timothyju, in vse odtlej je ohranjal to življenje," je za ameriški CNN dejal Philip in dodal, da sta dvojčka na nek način njuna najstarejša otroka.

V izjavi je NEDC menil, da gre najverjetneje za nov rekord. V okviru njihove organizacije je prejšnji segal v leto 2020, ko se je Molly Gibson rodila iz zarodka, zamrznjenega skoraj 27 let.

Pri NEDC upajo, da bo novica o rojstvu dvojčkov opogumila druge, da "še sami izkusijo blagoslov posvojitve zarodka".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?