Evroposlanka Eva Kaili bo znova opravljala svoje dolžnosti

STA, A.L.
26.05.2023 03:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Grška evroposlanka Eva Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala Katargate, se namerava prihodnji teden vrniti v Evropski parlament, potem ko je bila izpuščena iz hišnega pripora in čaka na sojenje, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil njen odvetnik.

"Prihodnji teden bo Eva Kaili prisotna v Evropskem parlamentu, kjer bo opravljala svoje naloge," je za grško televizijo Skai TV povedal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopoulos. Prav tako bo od parlamenta zahtevala, naj ugotovi, ali so ji bile med nadzorom, aretacijo in priprtjem kršene pravice, ki jih ima kot evropska poslanka, je dodal.

Tožilci so v četrtek 44-letni nekdanji novinarki odobrili odstranitev elektronske sledilne naprave na gležnju, in jo do sojenja izpustili iz hišnega pripora. Kaili sicer zanika vse obtožbe, ki jo bremenijo.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj

Evi Kaili, ki je postala obraz korupcijske afere Katargate, je bila zaradi vpletenosti v škandal odvzeta funkcija podpredsednice Evropskega parlamenta, izključena je bila tudi iz svoje politične skupine socialistov in demokratov.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

V afero so poleg Kaili vpleteni parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi, nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino, vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccolo Figa-Talamanca in belgijski evroposlanec Marc Tarabella.

Preiskovalci so v povezavi z afero Katargate izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Dimitrakopoulos je danes dejal, da je bil Panzeri "glavni vodja" operacije in da na denarju, ki ga je zasegla policija, niso našli prstnih odtisov Eve Kaili. "Verjame, da bo oproščena, če bo zadeva sploh prišla na sodišče," je dodal.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta