zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SVET

Elektronski sistem cestninjenja na Hrvaškem od konca 2024

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sistem bo brezstičen, plačevanje cestnine pa bo mogoče prek naprave za brezstično plačevanje cestnine ENC in sistema za samodejno odčitavanje registrskih tablic.

Nov sistem cestninjenja bo po navedbah ministrstva izključeval možnost plačevanja cestnine v gotovini. Za vsa tovorna vozila in motocikle bo uvedel obvezno uporabo naprave za plačevanje cestnine, kar bo omogočilo svoboden prometni tok, brez zaustavljanja zaradi plačila.

Sistem bo temeljil na mikrovalovni tehnologiji in tehnologiji samodejnega prepoznavanja registrskih oznak, so navedli na ministrstvu.

Uvedba novega sistema bo stala okoli 67 milijonov evrov

"Obstoječe cestninske hišice bomo umaknili, ne bo več zapornic in velikih gneč na cestninskih postajah," je v začetku meseca pojasnil minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković v intervjuju za hrvaški časnik Večernji list. Ocenil je, da bo novi sistem omogočal prehod do 3000 vozil v eni uri, medtem ko ročno plačevanje omogoča prehod približno 200 vozil.

Uvedba novega sistema bo stala okoli 67 milijonov evrov. Uvajati ga bodo začeli prihodnje leto, v celoti pa bo deloval najprej do konca leta.

Ker gotovinskega plačevanja ne bo več, se bodo znižali tudi operativni stroški cestninjenja, s čimer bodo upravitelji avtocest po nekaterih ocenah privarčevali do 35 milijonov evrov na leto, piše hrvaški časnik Poslovni dnevnik.

V minulem letu so na hrvaških avtocestah sicer imeli za več kot 400 milijonov evrov prihodkov od cestnin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?