Belgijski tožilci Evi Kaili dovolili odstraniti elektronsko sledilno napravo

STA, A.L.
25.05.2023 03:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Grški evroposlanki Evi Kaili, ki je bila do aretacije v preiskavi korupcijske afere Katargat tudi podpredsednica Evropskega parlamenta, so dovolili odstraniti elektronsko sledilno napravo na gležnju, je danes sporočilo belgijsko tožilstvo. Do sojenja so jo prav tako izpustili iz hišnega pripora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do sojenja so jo prav tako izpustili iz hišnega pripora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

44-letna Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala, je bila aprila premeščena v hišni pripor kot zadnja med štirimi osumljenimi v korupcijski aferi Katargate, ki je pretresla Evropski parlament.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi.

V afero Katargate so poleg Kaili vpleteni parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi, nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino, vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccolo Figa-Talamanca in belgijski evroposlanec Marc Tarabella.

Tarabello so v sredo po poročanju bruseljskega spletnega biltena Politico že opazili v Evropskem parlamentu. Zjutraj se je udeležil sestanka odbora za ribištvo, kasneje pa so ga opazili še v kavarni v tretjem nadstropju parlamenta v Bruslju.

Preiskovalci so v povezavi z afero Katargate izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta