(FOTO in VIDEO) Edward Regan Murphy upihnil 58. svečko

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.04.2019 21:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eddie Murphy leta 1988 v filmu Princ odkriva Ameriko.
Profimedia

Igralec Edward Regan Murphy, ki ga večina pozna pod imenom Eddie Murphy, se je rodil 3. aprila 1961 v Brooklynu v New Yorku, danes pa praznuje svoj 58. rojstni dan. Murphy, ki se uvršča med največja imena filmske industrije v ZDA, je leta 2007 osvojil zlati globus za vlogo v filmu Sanjske punce (Dreamgirls). Svoj glas je posodil tudi za animirane filme Shrek ter Mulan, znan pa je tudi po tem, da v filmih lahko prevzame več vlog. Tako je bilo v Norbitu in Trčenem profesorju (The Nutty Professor), kjer je denimo igral profesorja Shermana Klumpa, Buddyja Love, Lanca Perkinsa, očeta Klumpa, pa mamo in babico Klumt, kot tudi Ernieja Klumpa. 
{embed_youtube}https://youtu.be/UsIX8dVptPA{/embed_youtube}
Gotovo pa se je večini v spomin, tudi zaradi širokega nasmeha, vtisnil kot policaj Axel Foley z Beverly Hillsa. Ta lik je igral v letih 1984, 1987 in 1994 v treh nadaljevanjih. Napovedano pa je tudi četrto nadaljevanje tega filma.
{embed_youtube}https://youtu.be/7aYmBrXyISA{/embed_youtube}
Leta 2015 je prejel nagrado Marka Twaina za ameriški humor, trenutno pa se pripravlja na svojo vlogo v filmu Princ odkriva Ameriko 2 (Coming to America 2). Tudi kot princ iz Zamunde nam je dobro znan, in tudi v tem filmu je prevzel več vlog: princa Akeema, Clarenca, Saula in Randyja Watsona.
{embed_youtube}https://youtu.be/fqfJqLFQSIk{/embed_youtube}
Seveda si je Eddie Murphy prislužil tudi zvezdo na pločniku slavnih, skupno pa je do danes zaigral že v preko 60 filmih, večinoma komedijah. Le kdo se ga ne spomni v Zlatem otroku, Boomerangu, v Še 48 ur z Nickom Noltejem, Fin gospod (The Distinguished Gentleman), kot Maximillian je zaigral v Vampir v Brooklynu, bil je Dr. Dolittle, sveti mož "G" v filmu Genij, pa Pluto Nash v Avanturah Pluto Nasha, v Jaz, vohun je igral z Owenom Wilsonom, bil je Super Dave, ki je Zemljo obiskal z vesolja, 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta