Tim Gajser zadovoljen s sezono: Bila je dobra, konstantna

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
29.09.2024 21:18

Zadnjo dirko sezone v razredu MXGP je zanesljivo dobil španski šampion Jorge Prado (GasGas), ki je osvojil svoj drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka. Timu Gajserju (Honda) ni uspel čudež

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser tokrat Špancu Jorgeju Pradu ni mogel konkurirati.
EPA

Če so slovenski ljubitelji motokrosa pred zadnjo dirko sezone še debatirali o scenarijih, po katerih bi slovenski zvezdnik v kraljevskem razredu MXGP osvojil še en naslov svetovnega prvaka, je nedeljsko dogajanje na dirki v španskem Cozarju postreglo z najmanj ljubim razpletom. Jorge Prado namreč na domači dirki ničesar ni prepuščal naključju in s suvereno zmago osvojil svoj drugi naslov v skupnem seštevku ter poskrbel za veselje svojih navijačev. Ker, kaj pa je lepšega kot pokal visoko v zrak dvigniti prav pred svojimi navijači?

Tim Gajser je zadnjo dirko v letošnji sezoni končal na drugem mestu, skupno je bil v sezoni 2024 prav tako drugi z desetimi točkami zaostanka za Pradom. Za 23-letnika iz severozahoda Španije je to drugi naslov v najmočnejšem razredu po lanski sezoni in skupno četrti v karieri. Gajser ostaja pri skupno petih, štirih iz razreda MXGP (2016, 2019, 2020, 2022) in enem iz MX2 (2015). Pred zadnjim tekmovalnim koncem tedna so sicer še obstajale možnosti za slovensko zmagoslavje, a samo zmaga Ptujčana, v primeru, da bi Prado osvojil drugo mesto, ne bi bila dovolj. Gajser je imel pred špansko preizkušnjo sedem točk zaostanka, dodatni dve je pridelal po sobotnih kvalifikacijah, ki jih je dobil Prado. Ta je premoč potrdil že v nedeljski prvi vožnji za VN Kastilje La Manče in po izjemnem štartu brez težav prevzel vodstvo. Tako v soboto kot v nedeljo se drugi dirkači v njun boj niso pretirano vmešavali. Minimalne teoretične možnosti za presenečenje je imel sicer še Nizozemec Jeffrey Herlings, a jih je hitro zapravil, za nameček pa je spregledal še zastavo ob progi in dobil še kazen.

"Ni enostavno, a to delam s srcem"

Od naslova svetovnega prvaka se je vedno bolj oddaljeval tudi Gajser, ki bi v drugi vožnji, da bi vendarle osvojil nov naslov svetovnega prvaka potreboval čudež. Ob njegovi zmagi bi moral Prado osvojiti največ deveto mesto. A dirka se je končala po okusu številnih španskih navijačev, ki so vmes, ko je njihov ljubljenec odpeljal s steze in se nanjo vrnil kot četrti, sicer nekoliko umolknili, a hitro uvideli, da je bila napaka Prada daleč od tega, da bi bila usodna. Do konca druge vožnje si ni več prizadeval priti naprej, saj je vedel, da je tudi tak razplet še vedno dovolj za končno zmagoslavje v sezoni, s 43 točkami pa je za eno zmagal tudi na dirki.

"Sigurno bi si želel drugačnega razpleta. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Bile so solidne tri vožnje, štarti niso bili najboljši, tudi nekaj napak v drugi vožnji, ko sem poskusil malo bolj pritisniti, je prišlo do padca. Kljub temu moram biti zadovoljen s sezono, bila je dobra, konstantna. Naslednje leto je nova sezona in jaz sem že zdaj zelo motiviran," je Tim Gajser povedal za Šport TV. "Navijačem, ki nikoli niso poskusili voziti motokros motorja, je težko dojeti, ampak tisti, ki vozijo motokros motor, ki trenirajo ali so se vsaj enkrat, dvakrat poskusili peljati, vedo, da je to zelo zelo težak šport, ogromno je odrekanja, ogromno vlaganja. Celotno življenje moraš posvetiti temu, če hočeš priti na tak nivo in biti potem na vrhu. Sigurno ni enostavno, ampak jaz to delam s srcem, z užitkom. Takšni trenutki so težki, sploh, ko si tako blizu naslova, ampak nas naredijo še močnejše." Kakšna pa bo sezona 2025? "Ogromno ne bi spreminjal, ker sezona je bila kar dobra, vsi smo bili vrhunsko pripravljeni, nihče od nas treh ni delal ogromno napak, te je pa vsaka mala napaka kaznovala. Poskusiti odpeljati popolno sezono brez napak, biti konstanten, to je vedno želja. Sezona je dolga in ni enostavno ostati celotno sezono na vrhu. Si pa tega želimo in na tem bomo delali."

Še olimpijske igre v motokrosu

V senci boja za naslov prvaka je minil nastop drugega slovenskega predstavnika na dirki v elitnem razredu Jana Pancarja. Nastopil je v slogu sezone, v kateri je bil velikokrat na robu deseterice, najvišje pa je segel do petega mesta na Kitajskem. V nedeljo je bil deseti, potem ko je tako prvo kot drugo vožnjo končal na tem mestu in dobil zadnjih 22 točk v sezoni 2024. Sezona v svetovnem pokalu je za najboljše motokrosiste zdaj končana, čaka pa jih še prestižna ekipna tekma za pokal narodov, ki bo čez teden dni v britanskem Matterley Basinu. Slovenijo bodo zastopali Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj, ki sicer nastopa v razredu MX2. "Olimpijske igre v motokrosu. Zelo se že veselim, tekma je na eni od mojih ljubših prog, imamo zelo močno ekipo, tako Jan kot Jaka sta v dobri formi," je Gajser še dejal za Šport TV.

VN Kastilje La Manče, izidi: 1. Jorge Prado (Špa) 43, 2. Tim Gajser (Slo) 42, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 40 ... 10. Jan Pancar (Slo) 22; Končni vrstni red sezone: 1. Jorge Prado (Špa) 996, 2. Tim Gajser (Slo) 986, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 944 ... 13. Jan Pancar (Slo) 287.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta