Zadnji ni pripravil presenečenja, Maribor suveren v Domžalah

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.09.2024 19:52

Vijoličasti v 10. krogu z goli Orpheja Mbine, Josipa Iličića in Žige Repasa še poglobili krizo Domžal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi udarca v hrbet na štajerskem derbiju proti Celju je Josip Iličić izpustil prvenstveno tekmo v Lendavi in pokalno v Marjeti, v Domžalah pa je bil znova nared za igro.
Grega Wernig

Kot so zaključili prvo četrtino prvenstva, so nogometaši Maribora začeli drugo. Z zmago. V 10. krogu prve lige so bili učinkoviti ob Kamniški Bistrici, trenutno zadnja ekipa lige, Domžale, je padla z 0:3.

Četi trenerja Anteja Šimundže, ki je včeraj praznoval 53. rojstni dan, je pomagal tudi Josip Iličić. Slovenski reprezentant, ki je zaradi težav s hrbtom izpustil zadnje prvenstveno gostovanje v Lendavi, v civilu pa je ostal tudi v sredo, ko si je Maribor na nogometnem prazniku v Marjeti na Dravskem polju zagotovil napredovanje v pokalu Slovenije, seje vrnil v udarno postavo. Po enomesečni odsotnosti zaradi poškodbe se je v kader vrnil tudi Martin Milec, dvoboj pa je začel na klopi.

Domžale so v tej sezoni v vse prej kot bleščeči formi. Prvo četrtino sezone so zaključile brez zmage, z dvema točkama so na dnu prvoligaške lestvice, v sredo pa so izgubile še pokalno tekmo proti Olimpiji. Pot iz krize je ekipa, ki jo s klopi vodi še v začetku te sezone trener mladincev Maribora Dejan Dončić, iskala tudi z Marcelom Lorberjem v enajsterici. Vezist je med rumene v zaključku poletnega roka prestopil iz Ljudskega vrta. Beharja Fete, ki v Domžalah igra kot posojeni član vijoličastih, tokrat ni bilo v kadru.

Gostitelji niso bili brez priložnosti. Abraham Nwankwo je v deveti minuti celo zadel, a se je pred tem ujel v prepovedani položaj. Nigerijec je bil blizu tudi v 25. minuti, ko mu je priložnost omogočil kar mariborski vratar. Ažbe Jug je izpustil žogo, branilec pa jo je poslal v prečko. Bolj natančni so bili vijoličasti, ki so si prednost nabrali v finišu prvega dela. Najprej so udarili po kotu, ko je Josip Iličić s kratko podajo našel Jana Repasa, ta pa je s predložkom z desne strani zaposlil Orpheja Mbino. Napadalec iz Gabona je bil natančen z glavo, v 39. minuti je odpeljal vijoličaste v vodstvo.

Tri minute kasneje so Štajerci prednost oplemenitili. Po prekršku Luke Baruce nad starejšim od bratov Repas v kazenskem prostoru je sodnik Denis Šabanagić dosodil enajstmetrovko. V zadetek jo je s "panenko" spremenil Iličić.

V večjem delu drugega polčasa je bil Maribor bližje tretjemu golu kot Domžale prvemu. Niko Grlić je z razdalje stresel prečko, Mbina je bil z bližine nenatančen … Bolj natančen je bil Žiga Repas. S strelom z razdalje je potrdil zakon bivšega, zadel proti svojemu nekdanjemu klubu. Če ne prej, je bilo po projektilu v 84. minuti jasno, da presenečenja v Domžalah ne bo.

Maribor, ki ima po 10. krogu 21 točk, se je vodilni Olimpiji (22 točk) znova približal na točko zaostanka. In nekoliko pobegnil nasprotnikom v 11. krogu, branilcem naslova iz Celja (17), ki so v soboto z 2:3 izgubili na gostovanju proti zdaj tretjeuvrščenemu Bravu. Domžale z dvema točkama ostajajo na dnu lestvice.

Potek tekme

8. minuta: Po akciji na levi strani Maribor do prvega strela v okvir gola. Z roba kazenskega prostora je s prve sprožil Josip Iličić, a žogo poslal v naročje domžalskega vratarja Roka Vodiška.

9. minuta: Domžale so zadele, a ostale brez vodstva. Abraham Nwankwo je bil z glavo natančen po podaji Toma Alena Tolića, stranski sodnik pa je dvignil zastavico. Branilec Domžal je bil v prepovedanem položaju.

21. minuta: Obetaven protinapad Maribora. Nino Grlić je prestregel žogo in s podajo v ogenj poslal Orpheja Mbino. Napadalca vijoličastih je izven kazenskega prostora s prekrškom ustavil vratar Vodišek, ki je bil za posredovanje kaznovan z rumenim kartonom. S prostega strela je Gregor Sikošek žogo poslal čez gol.

25. minuta: Domžale so bile znova nevarne po kotu. Tokrat z izdatno pomočjo vratarja Maribora Ažbeta Juga, ki je izpustil žogo pred Nwankwojem. Nigerijec je prišel do strela z bližine, zatresla pa se je prečka.

39. minuta: GOL! Maribor je udaril z akcijo iz kota, Josip Iličić je s kratko podajo našel Jana Repasa, ta pa je s predložkom z desne strani pred golom zaposlil Orpheja Mbino. Napadalec je bil natančen z glavo in vijoličaste odpeljal v vodstvo.

42. minuta: GOL! Maribor je hitro povišal vodstvo. Po prekršku Luke Baruce nad Janom Repasom v kazenskem prostoru je sodnik Denis Šabanagić pokazal na belo piko. Z enajstih metrov je bil zanesljiv Josip Iličić, ki je s "panenko" ugnal Roka Vodiška.

50. minuta: Do prvega strela v drugem polčasu Maribor. Niko Grlić je poiskusil po preigravanju na levi strani kazenskega prostora, a Vodiška ni presenetil.

67. minuta: Grlić je udaril še enkrat, tokrat z razdalje. Priložnost mu je omogočil Širvys, ki je prestregel žogo, mladi krilni napadalec pa je z močnim udarcem zadel prečko. Žoga se je od okvirja gola odbila v hrbet vratarja Vodiška, a črte ni prečkala.

71. minuta: Priložnost za Maribor. Gregor Sikošek je s podajo z levega boka našel Orpheja Mbino, a je bil napadalec z bližine nenatančen.

84. minuta: GOL! Žiga Repas viša vodstvo Maribora. Podajo brata Jana je s prve preusmeril proti golu. Vezist je s projektilom z razdalje potrdil zakon bivšega, zadel proti svoji nekdanji ekipi.

90. minuta: Sodnik je tekmo podaljšal za štiri minute.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta