Slovenska rokometna evforija: Zakaj ne bi zrušili še Dancev?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.08.2024 05:15

Z eno najboljših predstav v zgodovini so Slovenci v četrtfinalu olimpijskega turnirja nadigrali Norvežane in se uvrstili med najboljše štiri. Za vstop v veliki finale danes ob 21.30 z Dansko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje po veliki četrtfinalni zmagi je bilo nepopisno.
Reuters

Četrtfinalni obračun z Norveško je bil za v učbenike. Varovanci Uroša Zormana so z izjemno igro nadzorovali potek srečanja, boljši so bili v prav vseh elementih rokometne igre, delovala je obramba, deloval je napad, razpoložena sta bila vratarja. Slovenci so bili kreativni, nepopustljivi, enotni, kot levi so se borili za vsako žogo in delovali kot eno. In kot (verjetno) še nikoli prej.

Po uvodnih minutah so pohod proti zmagi začeli pri rezultatu 6:6, od takrat vodstva do konca tekme niso več izpustili iz rok. Na odmor so odšli s štirimi zadetki zaloge (16:12), zmagali so s petimi (33:28), vmes pa se je zgodila prava rokometna poezija. Iz ritma jih ni vrgel niti (neupravičen?) neposredni rdeči karton Deanu Bombaču. V slovenski reprezentanci sta bila na tekmi na stadionu Pierre Mauroy v Lillu, pred izjemno kuliso več kot 25.000 navijačev, najbolj učinkovita Aleks Vlah z enajstimi in Blaž Janc z devetimi goli, vratar Klemen Ferlin je zbral devet obramb. Za mejnik je poskrbel tudi kapetan Jure Dolenec, ki je zadel svoj 703. gol za izbrano vrsto, s čimer je na prvem mestu večne lestvice prehitel zdajšnjega pomočnika selektorja Luko Žvižeja.

"Že celotne olimpijske igre gledamo pravo Slovenijo. Včasih morda izgubimo kakšno žogo preveč, ampak to je edina pomanjkljivost. Tokrat smo se kar dobro držali. Srečen sem, zelo sem si želel še enkrat to okusiti z reprezentanco - igrati v polfinalu velikega tekmovanja, s tem, da so olimpijske igre še toliko bolj posebne," je po tekmi v izjavi za TV Slovenija žarel Jure Dolenec, ki se je zmage na igrišču veselil s prav vsemi člani reprezentance, rajal je celoten strokovni štab. "Naslednja tekma nas čaka proti favoritu turnirja, ampak smo videli, da so tudi oni ranljivi. Imajo fantastične rezultate v zadnjih letih, zagotovo so velik favorit, ampak tudi oni so samo ljudje in zakaj ne bi bili mi tisti, ki jih zrušimo," je dodal kapetan.

"Verjeli smo v to, to je najbolj pomembno, ta fokus. Vedeli smo, da bo odločala samo glava. Fantje so bili maksimalno osredotočeni, čeprav smo vsake toliko padli v igri. Nimam jim česa zameriti. Vsa čast fantom, pišejo zgodovino znova, nimam besed," pa je po tekmi za TV Slovenija dejal selektor Uroš Zorman"Z ničemer me niso presenetili, to je vse v glavah. Ne bom rekel, da sem jaz ne vem kdo, fantje so pravi. Ne samo včeraj, danes, ampak skozi celoten turnir. Saj ste videli željo, energijo, kapo jim dol. Gremo naprej," je dodal selektor in zagotovil, da Slovenci še niso rekli zadnje. "Zdaj smo dobili četrtfinale in zdaj moramo še ne eno, ampak dve tekmi, kar pomeni, da smo prvi. Naslednjo tekmo moramo znova dobiti, ne vem, kako, ampak moramo jo. Prepričan sem, da ima ta ekipa pravi karakter, energijo. Vsem tistim, ki so dvomili o nas, smo danes dokazali, da smo pravi," pa je po eni od največjih zmag v reprezentančni karieri žarel Blaž Janc

Slovenci so se z Dansko nazadnje srečali na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji in jo premagali z 28:25. Velika zmaga jim je takrat prinesla tekmo za peto mesto, sploh prvikrat pa se je zgodilo, da so Slovenci premagali to izjemno skandinavsko ekipo, s katero so prej devetkrat izgubili in enkrat remizirali. Danci, tudi aktualni svetovni prvaki in olimpijski podprvaki, so na velikih tekmovanjih skupaj osvojili že 17 kolajn, za prve favorite pa veljajo tudi tokrat. Poraz v polfinalu bi zanje pomenil pravo katastrofo, Slovencem pa odprl vrata raja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta