Šport

(ŠAHOVSKI KOTIČEK) Kitajci šokirali

Georg Mohr
28.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V polfinalu SP so Kitajci ugnali Špance.
EPA

Svetovno ekipno prvenstvo v šahu v Jeruzalemu je bilo letos izvedeno s kar nekaj spremembami, najpomembnejši sta bili dvanajst ekip namesto običajnih deset in na pol skrajšan čas za razmišljanje (45 minut namesto 90 za partijo). Prvič zraven ni bilo Rusov zaradi že znanih prepovedi nastopa njihovih najboljših športnikov. Druge ekipe so prišle v pisanih zasedbah: ene v najmočnejših, druge brez katerega od najboljših, tretje s povsem rezervnimi ekipami. Tako tudi Kitajci, ki so v Izrael poslali ekipo štirih šahistov brez rezerve! V ekipo so določili številke 10, 16, 18 in 22 s svojega ratinškega seznama. Torej nekako med D in E po moči.

Potem pa šok in senzacija: Kitajci so najprej prepričljivo slavili v predtekmovalni skupini, kjer so jim točko za izid 2:2 izvlekli le Francozi, nato v četrtfinalu premagali Poljake (zmaga in remi), v polfinalu na enak način Špance, v finalu pa celo z dvema zmagama olimpijske prvake iz Uzbekistana. Zlata kolajna! Tretja v zgodovini svetovnih prvenstev in sedaj so le še Rusi pred njimi.

Tudi Uzbekistanci bodo zadovoljni, po olimpijskem zlatu so si okrog vratu obesili srebro s svetovnega prvenstva. To so uspehi, o kakršnih si še pred nekaj meseci niso upali niti sanjati! Bron je odšel v Španijo, kar je njihova prva velika ekipna kolajna sploh. Dodajmo pa, da so Španci eni redkih, ki so v Jeruzalem poslali svojo najboljšo ekipo.

Wijk aan Zee 2023

Organizatorji enega najprestižnejših turnirjev vsakega leta, tradicionalnega januarskega turnirja TATA Steel v nizozemskem Wijk aan Zeeju, so objavili seznam igralcev, ki se bodo udarili v začetku naslednjega leta.

Na vrhu seznama povabljenih je Magnus Carlsen, ki Wijk aan Zee šteje za nekakšno domače prizorišče, tam je osvojil že osem turnirjev, daleč največ med vsemi. Izzivali ga bodo Kitajec Ding Liren (ratinška številka dve), predstavniki ZDA Fabiano Caruana, Wesley So in Levon Aronjan, domačin Aniš Giri in kopica mladih zvezdnikov. Še posebno zanimivo bo spremljati nastop najstniških Indijcev D. Gukeša, Arjuna Erigaisija in R. Praggnanadhaa, ob njih tudi njihovega uzbekistanskega vrstnika Nodirbeka Abdustarova. Je napočil čas za menjavo na vrhu ali bodo mladi morali pojesti še nekaj žgancev?

Hansa Niemanna med povabljenimi seveda ni. Če smo pravilno razumeli Carlsenovo izjavo, Norvežan z njim ne namerava več šahirati. "Goljufal je in to veliko več, kot je priznal," je zapisal Carlsen in si prislužil Niemannovo tožbo za kar sto milijonov dolarjev. A Carlsen očitno ve, kaj govori: pri spletni strani chess.com, kjer največ šahistov igra spletni šah, so že objavili, da imajo čvrste dokaze o tem, da je Niemann goljufal v več kot sto partijah in na več kot enajstih turnirjih.

Messi in Ronaldo

Pred dnevi je svet obkrožila šokantna reklamna fotografija, posneta za francoskega prodajalca luksuznih izdelkov Louis Vuitton. Na fotografiji za šahovnico sedita nihče drug kot Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, največja tekmeca v sodobni športni zgodovini, a v panogi, ki na videz nima ničesar skupnega s šahom - v nogometu!

Igrata na kovčku, opremljenim s prepoznavnim logotipom LV, položaj pa je izposojen iz partije med Magnusom Carlsenom in Hikarom Nakamuro, dve potezi, preden se je partija končala z remijem z večnim šahom.

Ni znano, ali Messi in Ronaldo sploh znata šahirati, niti koliko so se Francozi izprsili za zdaj že slovito fotografijo. Pred dnevi si je fotografijo ogledalo že 72 milijonov ljudi, danes je številka verjetno že krepko presegla sto milijonov. Šah je še enkrat več šokiral na najbolj nepričakovanem mestu. Ali bo tokrat končno znal izrabiti priložnost?

Carlsen - Nakamura, Stavanger 2017

1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cd4 4.Sd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.h3 g6

Iz Najdorfove v zmajevko, ples med dvema zelo priljubljenima sicilijanskima različicama!

7.g3 Sc6 8.Le3 Lg7 9.Lg2 0–0 10.0–0 Sd7 11.b3 Sd4

Začetek velike menjalne operacije v središču. Beli ima določeno prostorsko prednost, zato pa "slabega" lovca, ki tolče v lastnega kmeta.

12.Ld4 Ld4 13.Dd4 b6 14.Sd5 Lb7 15.c4 e5!

Slabega kmeta d6 ne bo lahko napadati, blokada belega lovca pa se vse bolj izraža.

16.De3 b5! 17.Tac1 bc4 18.Tc4 Ld5 19.ed5

Na šahovnici je klasičen položaj, večno vprašanje o tem, ali je boljši skakač ali lovec.

19...a5 20.Tfc1 Sc5 21.a3 f5

V iskanju protiigre na kraljevem krilu. Druga možnost je bila 21…a4!? in če 22.b4 Sb3!, ko gre skakač na d4.

22.b4 ab4 23.ab4 Sd7 24.Tc6

Na videz je beli boljši. Kmet d6 je slab, oporišča za skakača več ni, prosti kmet b je potencialna nevarnost v središču. A Nakamura ni izgubil živcev.

24…f4!?

Žrtev kmeta za nov poskus protiigre.

25.gf4 ef4

Slabše bi bilo 25...Tf4 26.Td6 De7 27.Te6! Db4 28.d6! in beli lovec bi nenadoma zasijal z vso močjo.

26.De6 Tf7 27.Dd6

Beli je osvojil kmeta, zato mora črni takoj v akcijo.

27…Dg5!

Tarča je beli kralj!

28.Kh1 f3 29.Lf1 Sf6 30.De6?!

Napaka! Računalnik pokaže, da bi bil beli po 30.Dg3 boljši. Tako pa je beli dovolil črnemu kralju, da se varno skrije.

30...Kg7 31.Tc7 Tc7! 32.Tc7 Kh6!

Popolna hladnokrvnost - kralj je na h6 povsem varen!

33.De1 Ta2 34.Te7 Sg4

Izsili remi. Po 34…Dd5 bi črni sicer vrnil kmeta, položaj pa bi se slej kot prej znova razpletel v remi.

35.hg4 Dh4 36.Kg1

Na diagramu je položaj iz partije Ronaldo - Messi!

36…Dg4 37.Kh1 Dh4 remi!

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?