Šport

(POGOVOR) Robert Hrgota: Še nihče ni dobil globusa v Visli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker so bile zadnje dni v Sloveniji razmere še jesenske, se bodo Robert Hrgota in njegovi varovanci šele danes na Finskem srečali z zasneženim doskočiščem.
Robert Balen

Slovenski smučarski skakalci so včeraj prispeli v finsko Ruko, zimskošportno središče ob mestu Kuusamo, ki leži tik ob meji z Rusijo. Danes bo šestčlanska zasedba, ki jo sestavljajo Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Lovro Kos in Domen Prevc, tam prvič v novi sezoni trenirala na snegu, v soboto in nedeljo pa jo čakata dve tekmi, ki se bosta zaradi popoldansko-večernega nogometnega svetovnega prvenstva začeli že ob deveti uri zjutraj.

Po besedah glavnega trenerja Roberta Hrgote se njegovi varovanci dobro počutijo, nordijska zimska idila pa jim tudi zelo ustreza: "Vseh šest fantov, ki so na Finskem, se dobro počuti. Morda ima Lovro malo več težav, a mislim, da bo v Ruki tudi njemu steklo. Ta skakalnica nam vsako sezono dobro dene, tudi rezultatsko. Anže je lani tam dosegel prvo zmago. Zimska kulisa nam očitno ugaja. Anže tudi letos dobro funkcionira. Veseli me, da mu sledita še Timi in Peter. Ti trije so zdaj kar močni. Sem pa vesel tudi za Žigo, da je dvignil nivo. Veliko bolje skače. Fant zdaj potrebuje samo skoke in tekme, da bo prišel na želeni nivo. Tudi Domen je blizu. Zdaj, ko bomo začeli pravo, zimsko sezono in ko bo pravi tekmovalni ritem, bo temu primerno tudi skakanje."

Lanišek se že igra v zraku

V Ruki bo te dni živo srebro padlo tudi pod 10 stopinj Celzija, zato se deževna tekma, kakršna je na uvodni tekmi v Visli Slovencem (Petru Prevcu) kot najboljši rezultat prinesla šele 17. mesto, ne more ponoviti. "Na prvi tekmi v Visli se nam je res vse sestavilo v negativnem smislu. Bili smo nervozni, potem pa še težki pogoji in dež … Skupek tega je bil neki krč, kar se pozna na hitrosti. V minulih 14 dneh smo imeli v Sloveniji vreme, podobno kot v takratni Visli, tako da je bilo težko opraviti treninge. A v Kranju in Planici so se res potrudili pripraviti skakalnico, kot je treba. Skakali smo tudi v dežju in ugotovili, da je bila v Visli težava predvsem v glavi, ne v materialu. Zdaj mislim, da tudi v dežju ne bi smeli več imeti problemov. Verjetno pa bo pri kakšnem fantu še kak črv v glavi, dokler ne bo dosegel dobrega rezultata na tekmi v takšnih razmerah," priznava Hrgota in ugotavlja, ali so zdaj fantje v kaj boljši formi kot pred tremi tedni: "Težko primerjam, da bi lahko rekel, da smo višje. Mi je pa všeč, da je Anže povsem konstanten in se zato že lahko igra s skakalnico in občutki. To pomeni varno skakanje na visoki ravni. Le tako si lahko dober tudi čez celo sezono. Potem za vrhunsko uvrstitev odločajo le še detajli. Konstantna sta tudi Timi in Peter, tako da lahko tudi od njiju pričakujemo dobre rezultate."

Pri tem za smučarske skoke nenavadno zgodnja ura - tekmi bosta že ob devetih, nedeljske kvalifikacije pa ob 7.30, saj so popoldanski termini televizij namenjeni nogometnemu svetovnemu prvenstvu - ne bi smela biti težava. "Glede na to, da smo v Planici še po poletnem času skakali že ob 7.15, smo pripravljeni na Ruko. Nimamo kaj, nogomet je še zmeraj šport številka ena. Mi se pač moramo še pozimi prilagajati poletnemu športu, a to nas ne moti. Ne glede na to, ali skačemo zjutraj ali zvečer, je za vse enako," se ne obremenjuje skakalni selektor.

Robert Balen

Vrh je širok - in še širši bo

Že v Visli se je izkazalo, da so skakalci ob uvodu v sezono zelo izenačeni. Razen Dawida Kubackega, ki je bil razred zase, je drugouvrščenega Anžeta Laniška in osmega Piotra Zylo na drugi tekmi ločilo le enajst točk. "V Visli so štirje fanti imeli visok nivo. No, veliko jih ga je imelo. Je pa Dawid Kubacki izstopal, ob njem še Norvežana Marius Lindvik in Halvor Egner Granerud, pa tudi Rjoju Kobajaši in Avstrijci. Kot smo pred začetkom sezone rekli – vrh je širok. Na vsaki tekmi bo najbrž še širši. Me pa veseli, da smo tudi mi del vrha in da imamo vsaj tri fante, ki se lahko temu vrhu približajo oziroma so zraven. A ne smemo delati zaključkov že po prvi tekmi. Do novega leta se moramo še popraviti, sestaviti in doseči nekaj dobrih rezultatov, da potem v novoletno turnejo startamo zelo dobro pripravljeni in motivirani," opozarja Hrgota, čigar varovancem, kot kaže po uvodnih tekmah, največjo oviro do zmage predstavlja Poljak Dawid Kubacki. "Močan bo zagotovo tudi v Ruki, a če tako kot v Visli, ne vem. Tam je dobil vse serije. To se doslej ni velikokrat zgodilo. A še nihče ni dobil globusa v Visli. Tudi zato se nanj ne oziramo preveč, bolj se osredotočamo na to, kako se mu približati oziroma kako dvigniti naš nivo, da bomo celo sezono tudi mi močni. Prav zato, ker se po prvi tekmi nismo obremenjevali s tem, kako dober je Kubacki, ampak smo popravljali svoje napake, je bil Lanišek toliko boljši na drugi tekmi."

Po finski preizkušnji bodo imeli skakalci spet en vikend prosto pred nizom preizkušenj v osrednji Evropi. A kljub nekaj snežinkam v zadnjih dneh ima ta še vedno težave s pomanjkanjem snega, kar povzroča nevšečnosti pri načrtovanju treningov. "Pri nas bo vse zelo odvisno od vremena, ali bomo v Planici imeli sneg ali ne. Če ne bo večjih padavin oziroma mraza, Planice ne bomo mogli uporabljati. V tem primeru bomo izkoristili plastično doskočišče v Kranju, pogledali bomo tudi v tujini, kako je na kakšnih večjih skakalnicah. Pripravili bomo več načrtov, kako in kaj," je za konec načrte za naslednja dva tedna razkril Hrgota.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?