Šport

(POGOVOR) Jakov Fak: Po četrt stoletja vse drugo še kar brez smisla

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bi mu služilo zdravje, si želi Fak, prevečkrat ga je že izdalo.
EPA

V torek se v Kontiolahtiju na Finskem prične nova sezona svetovnega pokala v biatlonu, v kateri naš najtrofejnejši in tudi najboljši tekmovalec ne bo imel težkega dela. Vsaj to je dobro po olimpijski zimi, za katero bi bilo celo boljše, da je ne bi bilo. "Ne bo je težko popraviti, bila je najslabša sezona v moji karieri, ampak tudi to pride. Bila je katastrofalna z vidika neke smole, da zboliš deset dni, preden se začne. Čim prej potem skušaš priti nazaj, ampak ves čas tekmuješ v napol slabem stanju in potem še enkrat zboliš. Premišljeval sem, da bi izpustil olimpijske igre, in bilo bi boljše, ker v takšnem stanju nisem bil zmožen pametnega rezultata. Potem sem še dobil korono in je bilo sezone konec," se je pred odhodom v Skandinavijo, kamor se bo cela reprezentanca odpravila v petek, spominjal Jakov Fak.

Stopničke Faka ali koga drugega?

A črni oblaki so se razkadili, Hrvat s tremi olimpijskimi ciklusi v slovenskem dresu ima dobre občutke. "Za nas je pomembno, da smo čim bolj sproščeni. Tako lažje trening preneseš na tekmo. Le malce potrpežljivosti je še potrebne." Za začetek potrka - zdravje mu služi. "Upam, da bo v redu do konca. Ko si zdrav, je veliko lažje iti skozi sezono. Tudi če kdaj nimaš dobre tekme, si vsaj fizično v redu in je treba samo določene stvari prestaviti levo ali desno." In kaj ga žene, da po petih kolajnah s svetovnih prvenstev, dveh olimpijskih in bronu iz skupnega seštevka svetovnega pokala, v katerem je šestkrat stal na najvišji stopnički, pri 35 letih še vztraja? "Še vedno čutim, da lahko tekmujem na zelo visoki ravni, da lahko delam rezultate. Vem, kako se počutim vsako jutro, ko se zbudim. Po skoraj 25 letih v biatlonu si še vedno želim delati le to, in če si po takšnem obdobju še vedno motiviran za trening, vse drugo nima smisla."

Kaj pa to pomeni rezultatsko, kakšne cilje si je zastavil? Vodja panoge na SZS Tomas Globočnik je govoril o stopničkah v svetovnem pokalu in mestu v deseterici v skupnem seštevku. Zdi se, da je s tem ciljal prav na Faka, ki rezultatsko izstopa. "Ali pa na koga drugega, to morate direktorja vprašati," se je zasmejal, "hotel bi biti v prvih 15 v skupnem seštevku, kar pomeni, da moraš ves čas tekmovati na visoki ravni. Ne moreš si privoščiti veliko odstopanj. To so relativno ambiciozni cilji." Vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Oberhofu v Nemčiji. "Ko pride, bomo videli, kakšno bo stanje. Rezultati bodo povedali vse. Športniki imamo to veselje, da imaš zelo hitro nastavljeno ogledalo, na svetovni ravni ovrednoteno, kako si dober," Fak ni želel napovedovati.

EPA

Skupaj tudi, ko bi morali biti sami

Da bodo v Nemčiji odlično pripravljeni, bo poskrbel novi glavni trener slovenske reprezentance Ricco Gross, zagotovo se bo želel doma predstaviti v najlepši luči. "Vedno je zanimivo, ko dobiš novega trenerja, da vidiš, v katero smer gre dostop do treninga, načrta treninga, analize in realizacije. Drugače je, točno o vseh detajlih ne bi preveč govoril. Zdi se mi, da ima dober občutek, kar prenaša na svoje varovance. Upam, da sprememba prinese napredek. Pri meni ga je malo težje doseči kot pri mlajših tekmovalcih, si pa želim, da bi vse delo obrodilo sadove," je dejal Jakov Fak.

EPA

V prejšnjih sezonah je veliko časa na treningu preživel sam, Nemec pa je uvedel spremembo in ne le vse fante, ampak tudi dekleta zbobnal pod isto streho. "Nekaj dni vsak teden smo bili na Pokljuki, druge dni, ki so bili zastavljeni bolj vzdržljivostno, pa smo delali sami. Pa še te, glede na to, da živimo relativno blizu, smo trenirali skupaj. Tako je bila večina narejena z ekipo in upam, da smo vsi veliko odnesli." Živahnost na treningih je vzel pozitivno. "To je motivacija na dnevni ravni in ves čas imaš primerjavo z nekom, ki je nekaj naredil v športu, kar je vedno dobrodošlo. Mislim, da je za fante v redu, zame pa tudi," je povedal biatlonski as.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?