zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Šport

Nogomet ali soccer, razrešimo že to

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se spomnite? Gol Michaela Bradleyja Samirju Handanoviću nas je na SP 2010 stal osmine finala.
Reuters

Redke so priložnosti, da se Združene države Amerike in njihovi nekdanji osvajalci resno udarijo v športu. Kjer so močne ZDA, običajno zmanjka Angležev. Oziroma Britancev, če se menimo o športih, kjer Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska morajo biti Velika Britanija. Kaj bi bilo bolj angleškega v primerjavi z ameriškim kot - nogomet. Zato je toliko večje veselje, če lahko ZDA v igri podrejenih, a zelo nevarnih tekmecev Angležem naženejo strah v nogometne kosti. Kot jim ga bodo danes ob 20. uri v Katarju. Ko jim, saj veste, kakšne so stare zamere, na misel pride - bostonska čajanka.

Leta 1773 so Američani zmetali čaj v vode bostonskega pristanišča v znak protesta nad odlokom, po katerem je britanska vzhodnoindijska družba, za tiste čase takšen gigant, kot je danes Apple, smela prodajati čaj v kolonijah brez davka. Uradni London je potezo Bostona vzel za izdajo, končalo se je tako krvavo, da je iz tega nastala bitka za neodvisnost ZDA. Ampak predaleč je to, Slovenci se raje (ali pa ne, glede na to, kako se je končalo) spomnimo leta 2010. Našega edinega svetovnega prvenstva, na katerem smo bili v skupini z Anglijo, ZDA in Alžirijo. Ko smo premagali Alžirce z golom Roberta Korena, ko smo proti ZDA vodili z 2:0 z goloma Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića in padli na 2:2, ko nas je Anglija ugnala z 1:0.

Takrat so Američani in Angleži igrali 1:1. Ni bila senzacija, ZDA že dolgo znajo igrati odličen nogomet, ki mu na grozo preostalega sveta pravijo soccer, svojemu trkanju s čeladami in lovljenju žoge z rokami pa nogomet. Kar je res bila senzacija, je bilo SP 1950, ko so ZDA Anglijo ugnale z 1:0. Dovolj zgodovine. Kaj zmoreta današnji moštvi? Saj je jasno, zato na kratko ... Anglija je še vedno super favoritinja. Harry Kane je zdrav, čeprav se je njegov gleženj zdel uničen proti Iranu (6:2). Američani, ki so z Walesom (1:1) pokazali "malo smo tu, malo nas ni" igro, lahko le upajo, da bodo tekmeci prehitro za - čaj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?