Naskok Aluminija na nogometno elito: Bolje zmage v drugi ligi kot porazi v prvi

Borut Planinšič ml.
25.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sezona Nika Marinška: kapetan Aluminija namerava 21 drugoligaškim golom in pokalnemu v Stožicah dodati še kakšnega Gorici.
Andrej Petelinšek

Spomin na to, kako so nogometaši Aluminija zapravili neposredno uvrstitev v prvo ligo, v zadnjih dveh krogih od plus ene točke do minus štiri v boju z Rogaško, bledi. No, na hitro je moral zbledeti, kajti pred Kidričani je popravni izpit. Nocoj ob 20.15 doma in v nedeljo na Primorskem se z Gorico udarijo v dodatnih kvalifikacijah za prvo ligo.

"Zadnja kroga druge lige sta naša črna pika na sezono. Edina črna pika. Celo leto smo delali za prvo mesto, pa ga nismo znali zadržati. Ampak glede na to, kakšno je bilo stanje v klubu poleti ... Drugo mesto in še polfinale pokala, v katerem smo drago prodali kožo Olimpiji ... Lahko smo zadovoljni," še zadnjič na šokantni finiš spomni Nik Marinšek. Drugoligaška sezona je izstrelila 24-letnika iz Slovenskih Konjic. Kar je njegov sokrajan Žan Vipotnik počel v prvi ligi v dresu Maribora, je Marinšek počel v drugi - natrosil kup golov. Z 21 zadetki je bil drugi strelec, za tri ga je prehitel Matej Poplatnik iz Ilirije.

Kaj lahko izgubiš? Le prvo ligo

"Pa dva gola v pokalu in sedem asistenc ... Statistika je lepa, ampak ni še konec," se nasmehne Konjičan in takoj poudari, da gre za višji, ekipni cilj. Po temeljiti analizi tekmecev, ki so jo udarili v Kidričevem, pravi: "Gorica je favoritinja le zato, ker je iz prve lige. V odstotkih ji ne bi dal prednosti. V tej sezoni smo igrali s Koprom in Olimpijo, tudi ti tekmi sta dokaz, da nas ne gre odpisati, Gorici imamo kaj pokazati."

Ja, svojo dozo prve lige so "šumarji" letos odigrali v pokalu. Koper je padel v četrtfinalu. Olimpiji je Marinšek v polfinalu dal gol v Stožicah, ko so zmaji zmagali z 2:1 in potem za dvojno krono opravili z Mariborom. Zato je v Kidričevem dovolj drznosti: "Samozavestni smo, ja. Zmagovalno mentaliteto imamo, čeprav drugoligaško." Rdeči so očitno izbrusili filozofijo svojega trenerja Roberta Pevnika, da se iz porazov naučiš le - izgubljati. "Hja, to nam vseskozi govori. Da je tista o učenju iz porazov le floskula. Gorica bo v spopadu z nami pod pritiskom, mi nimamo kaj izgubiti," bi Marinšek skoraj sam prodal floskulo, a se je hitro popravil: "Okej, lahko izgubimo prvo ligo ... Živčnost že bo. Ampak tista pozitivna, ki jo potrebuješ, da si še boljši."

Pamet v glavo ... in že bo

Dodatne kvalifikacije za prvo ligo se vedno zdijo neenak boj. Moštvo s celim letom prve lige za sabo se udari z ekipo, ki se je ukvarjala s tekmeci, kakovostjo, proračunom nižjega ranga. A saj Aluminij ni klasičen drugoligaš. Šest zaporednih sezon je pred tem igral v prvi ligi, od leta 2016 naprej. Pet sezon je bil zraven Marinšek, že strelec treh prvoligaških golov, enega je leta 2021 dal tudi Mariboru. In Gorica, čeprav štirikrat državna prvakinja, zadnje čase ni klasičen prvoligaš. Potem ko je bila še leta 2017 druga v Sloveniji, 2018. šesta, je sledil zlom. Odtlej se premika med prvo in drugo ligo.

Je pa res, da so Kidričani drugačni, kot so bili v letih med elito. Takšni, da je Marinšek pri 24 letih celo med starejšimi. "Na novo smo sestavili ekipo, le štirje smo ostali od lani. Smo zato neizkušeni? Morda. Ampak imamo več želje in energije, kot ju ima Gorica." Ko se je s položaja zadnjega zveznega nogometaša pod komando Pevnika selil nazaj naprej, je eksplodiral. In čeprav je vrhunec sezone še pred njim, mu ni težko spregovoriti o snubcih. O ponudbah klubov prve lige. Saj je vendar logično, da jih za drugega strelca druge lige ne manjka. "Kar precej je govoric. Nekaj stikov je. A to je komaj začetek ... Sedmo leto sem v Kidričevem in morda je res čas za korak naprej," pove iskreni fant iz Slovenskih Konjic, ki je kariero začel pri tamkajšnji Dravinji, vse od leta 2016 pa je njegov nogometni dom Kidričevo.

Četudi morda kmalu odide, ima še nalogo med rdečimi. No, dve nalogi. Prvo nocoj. Pred katero se zaveda, da se Gorice, kakršnakoli že je, ne lotiš brezglavo. Zato on in vsi drugi Kidričani menda poznajo rešitev: "Pametno v tekmo in že bo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta