Ko je Primož Roglič v pravi formi, je najboljši na svetu

Uroš Gramc Uroš Gramc
26.03.2023 08:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetovni prvak je bil ob svojem idolu zadovoljen z drugim mestom.
Epa

Primož Roglič je v Barceloni odkljukal še sedmo od dvanajstih enotedenskih dirk svetovne serije. Vse od zmage v prvem dnevu je držal skupno vodstvo na 102. krogu po Kataloniji, dobil je tudi petkovo peto etapo, bil še trikrat tretji, a do slavja je prišel precej težje, kot je morda videti na prvi pogled. Vse do zadnjih metrov je bil bitko s svetovnim prvakom, belgijskim čudežnim dečkom Remcom Evenepoelom, s čimer se je napovedal še izjemen dvoboj na italijanski pentlji. Večina tekmecev iz Španije bo namreč tudi na Giru, nihče pa jima tokrat ni segel niti do kolen.

Roglič: To zmago sem pogrešal

"To zmago sem definitivno pogrešal. Da sem del zgodovine na eni od najstarejših dirk, mi je v veliko veselje in čast. Velika zahvala ekipi okrog mene in vsakemu fantu posebej," je povedal Primož Roglič. Na najstarejšo enotedensko preizkušnjo v prvi ligi je že prej imel lepe spomine. V Barceloni je bil že v debitantski sezoni med profesionalci blizu slavja, leta 2016 je v zadnjem dnevu kot del ubežnega para zaostal zgolj za Rusom Aleksejem Catevičem, ki je takrat dosegel uspeh kariere. Leto kasneje se je v Kataloniji prvič veselil na tem nivoju (in to kar dveh zmag), le ponesrečena kraljevska etapa pa ga je stala še premiernih stopničk v skupnem seštevku.

Zmago v zadnji etapi je džentelmensko prepustil Evenepoelu, a majico vodilnega je Roglič obdržal.
Epa
Epa

Šest let kasneje je bila drugačna zgodba. Zasavec je imel trenutek šibkosti le tretji dan, ko se je Evenepoel z njim na La Molini izenačil, a se je že v naslednji težki preizkušnji vrnil ter v zadnjih metrih Lo Porta Belgijcu zadal smrtni udarec. V zadnjih dveh dneh je 33-letni Kisovčan proti več kot desetletje mlajšemu tekmecu uspešno branil osvojeno, čeprav je slednji poskušal s številnimi napadi, v Barceloni pa mu je Roglič še džentelmensko prepustil etapno zmago. "Primož je v zelo dobri formi, in ko je v najboljši, je morda celo najboljši na svetu. Vedel sem, da če mi kdo lahko sledi, je to on, da se ga bo zelo težko otresti v zadnjem dnevu. Je pa lažje braniti majico, kot jo napadati. Velik teden je za nama, zelo sem zadovoljen, da sem osvojil čudovito zadnjo etapo v Barceloni," je na končnem cilju povedal Remco Evenepoel.

Vse razumljivo, ko se glave ohladijo

Takrat se je že malce ohladil po jezi dan prej, ko Roglič ni želel sodelovati z njim. "Očitno sem imel napačnega človeka poleg sebe. Ampak mislim, da se je njegova ekipa odločila, da bo le branila majico, kar povsem razumem," je dejal 23-letnik. "V cilju po premisleku vsak razume, kako kdo dirka," je dodal zmagovalec, ki je pričakoval napade vse do zadnjih metrov, ko se je karavana šestkrat povzpela na znameniti grič Montjuic, "bilo je šest težkih dni in pričakoval sem še enega. Ekipa je spet opravila odlično delo, držala me je v odličnem položaju in jaz sem imel močne noge, da lahko praznujemo."

Bodo tudi v Rimu na zaključku Gira? "Upam, da bomo," je odvrnil naš as, ki je na italijanskem krogu nazadnje dirkal leta 2019 ter vknjižil prve slovenske stopničke na tritedenskih preizkušnjah. Evenepoel se je na njem preizkusil zgolj predlani in ga ob povratku po hudi poškodbi ni zaključil. "V Katalonijo sem prišel z višinskih priprav in sem moral preveriti noge. Čutim, da še nisem na stotih odstotkih, le v dobri formi sem. Nekaj malenkosti, kot je teža, moram še izboljšati. Želim si še dirkati," je dejal Belgijec. Do Gira (6. maja) ima v načrtu še dve dirki, Brabantsko puščico (12. aprila) in Liege-Bastogne-Liege (23. aprila), Roglič nobene. "Mislim, da sva kar izenačena in da bo v Italiji velika borba. Ampak seveda se do takrat lahko izboljšajo tudi drugi," meni Evenepoel, ki ima Rogliča za vzornika: "Lepo je dirkati proti svojemu idolu. Zgledujem se po njem. Lepo je dirkati proti superzvezdniku, kot je Primož."

Rezultati, 102. dirka po Kataloniji, 6. etapa, Martorell-Molins de Rei, 174,1 km: 1. Kaden Groves (Avstralija/Alpecin-Deceuninck) 3.50:32 (povp. hitrost 45,2 km/h), 2. Bryan Coquard (Francija/Cofidis), 3. Ide Scheliing (Nizozemska/Bora-Hansgrohe) ... 5. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep), 9. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) vsi isti čas; 7. etapa, Barcelona-Barcelona, 135,8 km: 1. Evenepoel 2.59:42 (45,4 km/h), 2. Roglič isti čas, 3. Marc Soler (Španija/UAE Emirates) +0:53; končni vrstni red: 1. Roglič 29.19:10, 2. Evenepoel +0:06, 3. Joao Almeida (Portugalska/UAE) 2:11, 4. Soler 2:49, 5. Mikel Landa (Španija/UAE) 2:59.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta