(FOTO) Navijaško rajanje v Slovenj Gradcu: Janja je kraljica in carica!

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
10.08.2024 16:19

Številni Korošci so finalno plezanje, ki je Janji Garnbret prineslo že drugo zlato olimpijsko kolajno, pospremili na Glavnem trgu. In bili navdušeni!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Ne le Janji Granbret, kamen se je ob osvojeni zlati olimpijski kolajni od srca odvalil tudi množici, ki je (še en) zgodovinski trenutek za slovenski šport spremljala na velikem zaslonu v središču Slovenj Gradca. Ob poslušanju Queenove We are the champions, ki je iz zvočnikov zadonela kmalu potem ko je njihova ljubljenka splezala na Olimp, ni nihče ostal ravnodušen. A do takrat so tudi navijači trpeli. Prvi šok se je zgodil po zadnjem balvanskem problemu, navijači so se ustrašili, da se ni poškodovala. "Ni fajn, priznam, da me je kar strah," je dejal eden od njih. Drugi ga je miril, da gotovo ni nič hujšega in da bi tudi z zlomljenim prstom premagala vso konkurenco.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

V Slovenj Gradcu je bil pravi športni praznik, tudi navijanje, v pravem olimpijskem duhu so po nastopu zaploskali prav vsaki tekmovalki. Kot v kotlu pa je na Glavnem trgu zavrelo med nekaj čez eno popoldne, ko se je na svoje zadnje dejanje na letošnjih olimpijskih igrah pripravljala najboljša plezalka na svetu. Takrat navijačev niso več zanimale krošnje dreves, pod katerimi so se skrivali pred dobrimi tridesetimi stopinjami Celzija. Prišli so neposredno pred velik zaslon. Z zastavami, rekviziti, spodbudnimi napisi … Plezanje 25-letnice iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je doživelo vsaj tri navijaške vrhunce. Prvega, ko je bilo jasno, da je najmanj bronasta, drugega ob mejniku, ki je označeval osvojitev srebrne kolajne in tretjega, najbolj bučnega, ko je priplezala do najžlahtnejše kovine.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Številnim navijačem, ki so se kljub – roko na srce – precej neugodnim vremenskim razmeram odločili, da del sobote preživijo v dobri družbi in doživijo vsaj delček vzdušja, ki je prisotno v Parizu, se je ob gledanju posnetkov zarosilo oko. Vsi so v en glas zatrjevali, kako ponosni so nanjo. "Kraljica in carica," je bil presrečen Dušan Stojanovič, ki je v središče Slovenj Gradca prišel, to je jasno povedal, v vlogi navijača in ne v vlogi poslanca v Državnem zboru. "Janjo smo že po zmagi na prejšnji olimpijadi počastili s tem, da je postala častna občanka in vesel sem da je tudi danes z njo dihal cel Slovenj Gradec, cela Koroška in cela Slovenija," je še dejal Stojanovič.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Precej živčno je olimpijski finale v športnem plezanju spremljala tudi slovenjgraška podžupanja Martina Šisernik, ki po osvojeni zlati kolajni kar ni mogla najti vse presežnikov in superlativov, ki pritičejo takšnemu uspehu. "Izjemno veselje. Zbrali smo se Janji v podporo, verjamem, da so tudi ostali občani in občanke, kjerkoli so že bili, stiskali pesti in navijali. Fantastičen uspeh, ponosni smo na našo Janjo. Se že pripravljamo na sprejem, ki bo v njej v čast v torek. Poleg vseh nazivov, ki jih imamo, mesto kulture, športa, mesto glasnik miru, smo drugič postali še olimpijsko mesto. Pa saj ste videli utrip, kljub vročini je prišlo ogromno ljudi in verjamem, da smo energijo ponesli vse do Pariza," je dejala podžupanja, ki se ni pustila zmesti ob vprašanju, če je Slovenj Gradec napovedal olimpijski boj s Črno na Koroškem. "Korošci držimo skupaj, veseli smo vseh dosežkov naših športnikov, tako tistih iz Koroške kot iz ostale Slovenije. Navijali bomo drug za drugega, držali pesti, tako kot, verjamem, so jih danes vsi držali za našo Janjo."

Nejc Strojnik
Ko je plezala Janja Garnbret, je bilo v Slovenj Gradcu kot v kotlu.
Nejc Strojnik

Po osvojeni kolajni imajo zdaj navijači, kot je napovedala že podžupanja, tri dni časa, da se pripravijo na sprejem najboljše športne plezalke vseh časov, ki, najprej v Šmartno, nato še v središče mesta, prihaja v torek. V Slovenj Gradec jo bodo ob 18.00 pripeljali šmarški gasilci, pri katerih se bo oglasila že uro pred tem.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta