Emilija Stojmenova Duh je Robertu Golobu ponudila odstop, premier pa ga je sprejel

Predsednik vlade je odstop ministrice sprejel in se ji zahvalil za dosedanje delo, je vlada sporočila na omrežju X. Državni zbor naj bi se z odstopom seznanil v petek, ko je bila predvidena že druga interpelacija proti ministrici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emilija Stojmenova Duh
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je odstopno izjavo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh zvečer že posredoval v državni zbor, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. DZ se bo z odstopom predvidoma seznanil v petek na začetku seje, zato naj poslanci o predvideni interpelaciji proti ministrici ne bi razpravljali. Ministrici bo funkcija tako prenehala. 

Emilija Stojmenova Duh je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da se predsedniku vlade zahvaljuje, da jo je povabil v svojo ekipo in ji zaupal pri delu, hkrati pa se zahvaljuje tudi drugim ministrom za konstruktivno sodelovanje.

"V to zgodbo sem šla izključno samo zato, ker sem bila prepričana, da je politika lahko drugačna, da so spremembe možne in da so odnosi med partnerji lahko tudi iskreni. Žal ni tako. Zato danes s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejemam objektivno odgovornost in sem predsedniku vlade ponudila tudi svoj odstop," je povedala Stojmenova Duh in dodala, da bo še naprej poučevala na fakulteti.

Robert Balen

Na novinarski konferenci po sestanku na vladi in s poslanci Gibanja Svoboda se je tudi dotaknila nedavnega poročanja portala N1, da so se na ministrstvu skušali izogniti kazni zaradi nepooblaščene vožnje z modro lučjo v Avstriji. Pojasnila je, da se na ministrstvu niso skušali izogniti kazni, kar je pred dnevi poročal portal N1. "Nihče se ni poskušal izogniti kazni," je povedala ministrica in dodala, da ministrstvo globe sploh še ni dobilo.

Po njenih besedah se je to dogajalo 26. maja. "V celoti smo ravnali po ustaljenem protokolu," pravi Stojmenova Duh. Vozilo ministrstva je na poti obtičalo v dolgem zastoju, zaradi katerega ne bi mogla pravočasno priti na letališče na Dunaju. Voznik je poklical višjega inšpektorja na center za varovanje in zaščito. Ta naj bi mu bil nekaj minut pozneje povedal, da ne more priklicati avstrijskih kolegov in da naj vklopi modro luč. Ministrica pravi, da korespondence ni mogla slišati, saj da je slišala le voznika. 

Ministrica po avstrijski avtocesti z modrimi lučmi, Mojca Šetinc Pašek: "Upam, da bo pred petkom odstopila sama!"

Z modrimi lučmi kar 200 kilometrov

Ob prihodu na današnjo sejo vlade je sicer Emilija Stojmenova Duh dejala, da se v povezavi z omenjeno afero pojavlja veliko neresnic, ena od teh je po njenih besedah ta, da je od voznika zahtevala, da prižge modre luči. "Nikoli nisem zahtevala tega od voznika, ne doma ne v tujini," je zatrdila. Obenem je poudarila še, da so tudi zaposleni na ministrstvu zmeraj ravnali v skladu z navodili pristojnih organov.

Poročanje N1 je označila za osebno diskreditacijo, o čemer da priča več dejstev, med drugim datum objave - štiri mesece po dogodku in zgolj dva dneva pred interpelacijo, je izjavila. 

Ministričine očitke so nato sistematično zavrnili na portalu N1 v novem članku. "Ko odhajajoča ministrica torej trdi, da so navedbe v našem članku neresnične, ker se niso izogibali plačilu kazni, saj je še niso prejeli, ob tem seveda zamolči, da so z uporabo slovenskega veleposlaništva na Dunaju skušali doseči prav to," so objavili med drugim. In da je avto z ministrico s prižganimi modrimi lučmi vozil kar okoli 200 kilometrov, vse od Gradca v Avstriji do Dunaja. Avstrijski policiji pa so z ministrstva podatke o vozniku poslali šele, ko jim je slovenski veleposlanik na Dunaju pojasnil, da podlaga za opustitev morebitnega pregona ne obstaja.

Kar se je dogajalo 26. maja in pozneje, tudi dokazuje, da Emilija Stojmenova Duh sploh ni vedela, da se z modrimi lučmi v tujini ne sme voziti, če ni v tuji varovani koloni, še navaja N1.

Poslanci SD in Levice bi se na interpelaciji vzdržali

Koalicijski partnerji SD in Levica so po današnjih rednih koalicijskih usklajevanjih napovedali, da se bodo v primeru, da Stojmenova Duh ne bo odstopila in bo v petek dejansko prišlo do interpelacije v DZ, pri glasovanju vzdržali. Na koalicijskih usklajevanjih so namreč na kratko govorili tudi o ministrici Stojmenovi Duh, a v SD in Levici o morebitnih namigih iz vrst Svobode, ali ministrica še uživa njihovo podporo, še niso želeli govoriti. 

Namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot je sicer na vprašanje, ali pričakujejo ministričin odstop, odgovorila: "Pričakovala bi, ampak kaj bo, pa bomo videli." Da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na odnos Stojmenove Duh, pa je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Kot je dodal, ministrice ne bodo aktivno rušili, tudi sami pa čakajo na izplen popoldanskega sestanka v Svobodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta