Ponoči bomo premaknili uro, pobuda za ukinitev premikanja za zdaj neuresničena

N.S., STA
25.03.2023 11:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Razprava o ukinitvi premikanja ure pa se znova obuja. Skupina evroposlancev je Evropski komisiji že posredovala poziv, enako pa so v javnem posvetovanju zahtevali tudi evropski državljani. Evropska komisija je predlog za ukinitev premikanja ure od leta 2021 sicer podala že leta 2019, odločitev o času uveljavitve pa prepustila državam članicam. Leta 2018 pa je predlog sprožilo tudi javno posvetovanje na ravni EU, v katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov. Kar 84 odstotkov udeležencev je ukinitev premikanja ure podprlo. Tudi slovenska vlada je predlog podprla novembra 2018.

Prvi premik ure so sicer izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni. V Sloveniji urine kazalce premikamo od leta 1983, leta 2006 pa je bila sprejeta dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej. V skladu s to odločitvijo se bo tudi nedeljski premik urinih kazalcev zgodil z 2. na 3. uro. Po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. V primeru ukinitve zdajšnje sezonsko premikanje ure na poletni čas, bi v naši državi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas. Javno posvetovanje pa je pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času.

Podporniki premikanja ure na poletni čas izpostavljajo boljši izkoristek dnevne svetlobe. S kasnejšim prižiganjem luči v dnevu namreč prihranimo energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala. Nasprotniki ukrepa medtem poudarjajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje. Marsikje po svetu so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, v Evropski uniji pa bomo uro, kot kaže, premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta