Nevrokirurg Bošnjak odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka

STA, Gr.G.
10.03.2023 02:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Bošnjak je družini bolnice z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operacijo odstranitev tumorja v višini nekaj čez 27.000 evrov.
Tit Košir

Predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Roman Bošnjak je podal odstopno izjavo po razkritju, da je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku. UKC bo dokumentacijo predal NPU, Bošnjak pa ostaja nevrokirurg, je dejal generalni direktor zavoda Marko Jug.

Ne želi škoditi ugledu UKC Ljubljana

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Jug, je Bošnjak kot razlog za odstop z mesta predstojnika oddelka navedel, da ne želi škoditi ugledu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in kompromitirati preiskave. Bošnjak sicer po Jugovih besedah v zavodu ostaja zaposlen kot nevrokirurg.

Na UKC Ljubljana se je že v četrtek obrnil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki mu bo UKC predal vso dokumentacijo. "Ne moremo kar enostavno govoriti, da je prišlo do kaznivega dejanja," je dejal Jug. Primer je odprl tudi razpravo o sivi coni podajanja zdravniških mnenj, ocenjuje.

Davčna optimizacija

Bolnica s Severne Makedonije je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo. Bošnjak je družini bolnice z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operacijo odstranitev tumorja v višini nekaj čez 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC Ljubljana. Družina bolnice je oba računa, tudi tistega za zasebni honorar, plačala 18. januarja pred operacijo.

Bošnjak je v sredo za POP TV pojasnil, da so svojci pacientke v stik z njim stopili zato, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. "V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, izvide v tujem jeziku in tako dalje. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino," je zapisal v pojasnilu. A v elektronskem sporočilu je plačilo honorarja Bošnjak predlagal sam, so opozorili na POP TV.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta