Na policiji pravijo, da nimajo podatkov o tem, pri koliko kmetih so poizvedovali glede protesta

Timotej Milanov Timotej Milanov
24.04.2023 06:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

"V zvezi z v javnosti izraženimi pomisleki o neutemeljenem delu policije v primeru zbiranja obvestil od občanov pojasnjujemo, da je zbiranje obvestil eno od osnovnih pooblastil policije, ki je poleg sodelovanja z organizatorjem ključno za uspešno pripravo in izvedbo vseh ustreznih ukrepov za spremljanje takšnih varnostnih dogodkov, kot je javni shod," pojasnjujejo na policiji, potem ko je informacija, da so v zvezi z jutrišnjim protestom obiskali kmeta na območju ljubljanske policijske uprave, sprožila burne odzive v delu javnosti.  

Kot še dodajajo, policisti  tudi  v  primeru  ostalih  javnih  zbiranj, kot so koncerti,  športne  in druge prireditve, vedno zbirajo obvestila: "In  sicer  od  oseb,  ki  so  zaupanja  vredne in ki bi policiji lahko dale koristne  podatke, pomembne za spremljanje in varovanje tovrstnih dogodkov. Vse  pridobljene  informacije ovrednotimo, z njihovo pomočjo pa ustrezno in sorazmerno  načrtujemo  opravljanje  svojih  temeljnih  nalog,  s  katerimi zagotavljamo  varnost vsem-tistim, ki se bodo dogodka udeležili, kot tudi tistim,  ki  se  bodo  kot  naključni  mimoidoči  zgolj  znašli  v bližini. Varovanje  ljudi  in njihovega premoženja ter varovanje ustavnih in ostalih temeljnih   človekovih   pravic   in  svoboščin  je  namreč  naše  temeljno poslanstvo, ki pa ga brez določenih ukrepov ni mogoče uresničiti." 

Policija: Ne gre za zasliševanje ali ustrahovanje  

Na policiji še poudarjajo,  da  pri  zbiranju  obvestil  ne  gre za zasliševanje ljudi: "Ali kakršnekoli  nedopustne  oblike  dela s katerimi bi imeli namen ustrahovati sogovornike. Zbiranje obvestil je oblika informativnega pogovora, ki poteka brez  vsakršne  prisile ali vplivanja na posameznike. Je pravzaprav najbolj učinkovit  način  pridobivanja  informacij,  ki je v obojestransko korist." 

Iz Slovenske ljudske stranke, ki ji sicer pripada tudi veliko funkcionarjev v kmetijskih organizacijah, so glede dogodka na družbenih omrežjih navedli, da ni šlo za osamljen primer na območju PU Ljubljana, temveč da dobivajo obvestila o podobnih dejanjih policije na več koncih Slovenije. Ob tem so še dodali, da je policija bili pred prvim protestom marca popisala vse protestnike v Sevnici, ob zadnjem protestu proti gradnji kanala CO v Ljubljani pa naj bi policisti fotografirali tablice avtomobilov udeležencev protesta.  

Na policijo smo v zvezi s tem poslali vprašanje, pri koliko kmetih so pred protestom opravili tovrstne poizvedbe. Sprva nismo prejeli neposrednega odgovora na vprašanje, ko pa smo pri tem vztrajali smo prejeli naslednji odgovor: "Podatkov, ki jih želite, ne vodimo."

V največji opozicijski stranki SDS medtem zahtevajo sklic nujne seje državnozborskega odbora za notranje zadeve, saj ocenjujejo, da gre pri omenjenem ravnanju policije za nedopusten poseg v ustavne pravice svobode gibanja, varstva osebnih podatkov, pravice do osebnega dostojanstva in varnosti ter pravice do svobode izražanja. "Takšno ravnanje policije vpliva na stopnjo zaupanja v njeno delo, njeno dobro ime in ugled," so med drugim še zapisali v SDS.    

 

 

 

 

 

 

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta