zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Mini reforma zelenih politik: Rahljanje pogojev za gradnjo sončnih in vetrnih elektrarn

Darja Kocbek Darja Kocbek
22.02.2023 05:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elektro Slovenije bo kot operater omrežja za prenos električne energije v okviru opravljanja nove javne gospodarske službe pristojen za vzpostavitev polnilnih parkov večjih moči. 
Sašo Bizjak

Vlada bo jutri odločala o mini reformi na področju zelenih politik. Tako so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo poimenovali predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva in predlog zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije. V prvem zakonu predlagajo pogoje in ukrepe za dograditev polnilnic za električne avtomobile ter oskrbovalnic za vodik. V drugem predlogu pa je predvidena poenostavitev postopkov pri pridobivanju dovoljenj za postavitev sončnih in vetrnih elektrarn ter odpravo prepovedi za postavljanje teh elektrarn na določenih zemljiščih in območjih. Sprejem obeh predlogov zakonov je predviden po rednem postopku.

Hitro in zelo hitro - predvsem ob avtocestah

Predlog zakona o izgradnji infrastrukture za alternativna goriva naslavlja sektor prometa, ki je eden največjih porabnikov energije in tudi povzročiteljev izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji, pojasnjuje minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Cilj zakona bo zagotoviti skladen razvoj infrastrukture za polnjenje električnih avtomobilov in oskrbo z vodikom na državni in lokalni ravni tako, da polnilnice in oskrbovalnice ne bodo dograjene le tam, kjer se to izplača.

epa10237961 Minister for Infrastructure of Slovenia Bojan Kumer arrives for the European Energy Ministerial Meeting in Prague, Czech Republic, 12 October 2022. Participants at the informal meeting of European energy ministers will discuss topics including hydrogen potential amid current geopolitical situation, energy preparedness for the upcoming winter and also a possible revision of the electricity market. EPA/MARTIN DIVISEK
Martin Divisek

Elektro Slovenije (ELES) bo kot operater omrežja za prenos električne energije v okviru opravljanja nove javne gospodarske službe pristojen za vzpostavitev polnilnih parkov večjih moči, kjer bo mogoče vozila napolniti hitro in zelo hitro. Lokacije za te parke bo ELES na podlagi podatkov o prometnih tokovih in možnostih elektroenergetskega omrežja poiskal v sodelovanju z avtocestno družbo Dars in direkcijo za ceste. Ti polnilni parki so predvideni zlasti ob avtocestah. Lokacije za polnilnice za počasno polnjenje bodo občine iskale skupaj s sistemskim operaterjem distribucijskega omrežja (SODO).

Za dograditev polnilnic in oskrbovalnic so na voljo evropska sredstva iz mehanizma za okrevanje in odpornost - pa tudi od dajatev na motorna vozila, ki jo bo treba ob registraciji po novem plačati tudi za električna vozila. To bo na leto iz tega vira prineslo dodatnih deset milijonov evrov, računajo na ministrstvu.

Tudi tam, kjer je administrativno prepovedano

Pri predlogu zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije je poudarek na sončnih in vetrnih elektrarnah, ker jih je mogoče najhitreje dograditi in se njihov učinek najhitreje pozna pri energetski mešanici. Bojan Kumer pojasnjuje, da se je Slovenija znašla v velikem zaostanku pri izpolnjevanju cilja za dosego deleža obnovljivih virov energije v celotni porabi energije. Ker cilja iz leta 2008, da bo do leta 2020 ta delež dvignila na 25 odstotkov, še ni izpolnila, je namen zakona ta manko nadoknaditi do leta 2030. To je predvideno tudi tako, da bi postavili sončne elektrarne in vetrnice tudi tam, kjer je to zdaj administrativno prepovedano (premogovniška jezera, ob avtocestah, na zaraščenih travnikih). Na eni strani je predvidena odprava popolne prepovedi, na drugi strani pa so predvidene še vedno dovolj velike varovalke, zagotavlja minister Kumer.

V predlogu zakona je predvideno, da bi prepoved za postavljanje sončnih elektrarn ostala v veljavi na vodovarstvenih območjih I in II, na vodovarstvenem območju III pa bi jih lahko postavili ob upoštevanju zaščitnih pogojev, med katerimi je čiščenje panelov samo z vodo. Na kmetijskih zemljiščih je predvidena postavitev agrofotovoltaike, in sicer bi ta lahko pokrila največ šest odstotkov zemljišča in ne bi smela ovirati kmetijske obdelave (zagotovljena bi morala biti tako imenovana dvojna raba). Prav tako bi po novem lahko postavili sončne elektrarne na zaprtih odlagališčih in odlagališčih v zapiranju, na kamnolomih, na gozdnih zemljiščih bi dovolili postavitev vetrnih elektrarn. Za sončne elektrarne na stavbah, ki imajo več lastnikov, bi stopnjo soglasja znižali s sedanjih 100 odstotkov na 75 odstotkov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?