Kumer: Izjema pri zmanjševanju porabe plina za Slovenijo zelo pomembna

STA, M.R.
28.03.2023 11:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Kumer se udeležuje zasedanja ministrov za energetiko.
EPA

Brez izjeme bi se namreč izničil ves prihranek, dosežen med avgustom lani in marcem letos. Še več, poraba bi se močno povečala, je pojasnil Bojan Kumer. Ministri za energetiko bodo danes skušali doseči politični dogovor o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina do konca marca 2024, ki ga je pretekli teden predlagala Evropska komisija.

Zadnji predlog švedskega predsedstva Svetu EU predvideva, da bi za Slovenijo, ki bo v skladu s podnebnimi cilji pri daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v veliki meri zamenjala s plinom, veljala izjema.

"Izjema nam zelo veliko pomeni," je ob prihodu na zasedanje povedal Kumer. Brez nje bi se namreč izničil ves prihranek plina med avgustom lani in marcem letos, ki je v Sloveniji znašal nekaj manj kot 14 odstotkov glede na petletno povprečje. Še več, poraba bi se glede na petletno povprečje povečala za približno 18 odstotkov, je pojasnil.

Slovenija bo tako podprla podaljšanje uredbe o zmanjševanju porabe plina do konca marca 2024, je napovedal minister, ki se bo kolegom iz drugih članic tudi zahvalil za izjemo.

Zmanjšanje porabe plina je bil eden v vrsti lani sprejetih ukrepov na ravni EU, namenjenih soočanju z visokimi cenami energentov. V EU se je poraba med avgustom lani in januarjem letos zmanjšala za 19,3 odstotka, so navedli na Svetu EU.

Zdaj se unija loteva bolj strukturne reforme delovanja trga elektrike, o kateri bodo danes ministri opravili prvo razpravo.

"Zaenkrat pozdravljamo smer, ki jo je Evropska komisija ubrala. Uredba gre v pravo smer, kar pomeni, da zmanjšuje vpliv plina na končne cene električne energije, še posebej na kratkoročnih trgih," je ob prihodu na zasedanje povedal Kumer.

Jo je pa po njegovih besedah še vedno mogoče izboljšati, da bo manj nihanja cen ob morebitnih turbulentnih časih. Poudaril je, da nihanje ni posledica obnašanja trgov, ampak delovanja špekulantov. Slovenija si bo pri reformi zasnove delovanja trga elektrike prizadevala za več varovalk, ki bi to preprečevale.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta