KPK pod drobnogled vzela prekršek Emilije Stojmenove Duh v tujini

STA, A.L.
26.09.2024 09:25

Na dogajanje se je že v sredo odzval predsednik KPK Robert Šumi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob kopičenju očitkov vse večje nezadovoljstvo z ministrico veje tudi iz koalicije in iz vrst njenih strankarskih kolegov v Svobodi.
Andrej Petelinšek

Potem ko je v javnosti odjeknila novica, da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh skušala doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti, je ta dogodek pod drobnogled vzela tudi KPK. V zvezi s to zadevo je že uvedla predhodni preizkus, so potrdili za STA.

Ministrica Stojmenova Duh se je v sredo ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko je portal N1 razkril, da je na službenem vozilu v tujini uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za STA potrdila, da je v zvezi s to zadevo uvedla predhodni preizkus, v katerem bo preverila morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Nezadovoljen naj bi bil tudi premier Robert Golob

Na dogajanje se je sicer že v sredo odzval predsednik KPK Robert Šumi. O primeru je bil sicer, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici komisije, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. "Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo," je poudaril Šumi.

KPK je sicer v zvezi z ministrico nedavno zaznala tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju pri nakupu računalnikov. Tudi iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna izhaja, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Prav zaradi spornega nakupa Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija.

Ob kopičenju očitkov vse večje nezadovoljstvo z ministrico veje tudi iz koalicije in iz vrst njenih strankarskih kolegov v Svobodi. Nezadovoljen naj bi bil tudi premier Robert Golob, ki se službeno mudi v New Yorku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta