Golob o zahtevah kmetov: Najti moramo ravnovesje in si zastaviti dovolj dolge roke

N.S., STA
25.03.2023 08:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Vlada s kmeti nadaljuje dialog, a nakopičenih težav ne bo mogoče rešiti v nekaj dnevih," je za TV Slovenija ob robu današnje akcije sajenja dreves pri Renčah dejal Robert Golob. Kmetje so na petkovem protestu v več krajih po Sloveniji postavili osem zahtev. Prva med njimi je, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. Zahtevajo tudi ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000 ter ekološko pomembnih območij, območij občutljivega trajnega travinja, in prestavitev navedenih območij na območja, kjer ne omejujejo kmetijske pridelave.

"Težave s kmetovanjem na teh območjih trajajo več let. Gre za konflikt med varovanjem okolja in izkoriščanjem narave tudi za intenzivno kmetijstvo. Najti moramo pravo pot, pravo ravnovesje in si zastaviti dovolj dolge roke," je povedal Golob. O samem protestu je dejal, da je "pravilno, da opozarjajo na svoje težave", in dodal, da so z njimi v dialogu ves čas.

Kmetje so zahtevali, da se z vladno stranjo srečajo v 10 dneh, sicer bodo stopnjevali svoje aktivnosti. "Ne moremo spremeniti ne kmetijstva, ne države, ne podnebja v 10 dneh. Lahko pa se začnemo pogovarjati in zastavimo načrte, kako bomo to spremenili v naslednjih osmih ali devetih letih," je za televizijo Pop TV danes dodal Golob.

Robert Balen

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je za Pop TV dejal, da razume, da se težav ne da rešiti v 10 dneh, da pa se "lahko pristopi k reševanju, nekatere uredbe lahko začnemo spreminjati". Sindikat kmetov poleg omenjenega zahteva tudi izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike, na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi in trajnostni.

Prav tako zahteva jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, ki so kmetu dosegljivi in izvedljivi. Zahteva tudi, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta - ne sme biti podrejena "okoljevarstvenim avanturam", da se ne uvaja novih davkov, saj dodatni davčni pritiski na kmeta omejujejo razvoj kmetij. Poleg tega zahtevajo uskladitev vseh neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo in to, da da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oz. kmetijskem sektorju.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je v petek poudarila, da so na ministrstvu ves čas v stiku z nevladnimi in ostalimi organizacijami, da kmetje vedo, da so na njihovi strani, da na ministrstvu poznajo njihove zahteve, ampak da vse niso rešljive čez noč. V oddaji 24ur zvečer na Pop TV je dodala, da bodo zahteve kmetov proučili in skupaj z drugimi resorji skušali najti rešitve, in obljubila, da se bodo s sindikatom kmetov sestali v postavljenem roku 10 dni.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta