Eurobarometer: Anketiranci ocenjevali tudi, v katero smer gredo stvari v Sloveniji

STA, Va
27.03.2023 04:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Med ključnimi izzivi, s katerimi se sooča Slovenija, anketiranci vidijo zdravstveno problematiko in inflacijo. Z delovanjem demokracije v državi jih je zadovoljna slaba polovica. Kar 92-odstotna stopnja zadovoljstva med vprašanimi Slovenijo postavlja nad povprečje EU, kjer je z življenjem zadovoljnih 83 odstotkov državljanov.

Slovenci tudi bolje kakor v povprečju Evropejci ocenjujejo stanje stvari na različnih področjih v državi. Trenutni položaj v Sloveniji večina ocenjuje kot dober (56 odstotkov), takšnega mnenja je sicer manj kot polovica Evropejcev (41 odstotkov).

Slovenci so deljenega mnenja pri oceni stanja gospodarstva v državi, bolj spodbudno ocenjujejo stanje evropskega gospodarstva, saj več kot polovica oziroma 55 odstotkov Slovencev meni, da je dobro, na ravni EU pa so ocenjevalci bolj zadržani, tako menita le dva od petih vprašanih.

So pa vprašani v Sloveniji v večji meri pesimisti glede vprašanja, v katero smer gredo stvari v Sloveniji. Slaba polovica oziroma 48 odstotkov jih meni, da gredo stvari v naši državi v napačno smer, in le tretjina (33 odstotkov), da gredo stvari v pravo smer.

Zadovoljstvo z delovanjem demokracije v državi je v Sloveniji nižje kakor v povprečju v drugih državah članicah. Zadovoljnih je 47 odstotkov vprašanih, medtem ko več kot polovica ni zadovoljna. Nekoliko bolj so Slovenci zadovoljni z delovanjem demokracije v EU. Večji del vprašanih meni, da nacionalni mediji niso vredni zaupanja. Večina vprašanih meni, da mediji delujejo pod političnim ali tržnim pritiskom ter da pogosto predstavljajo zavajajoče ali napačne informacije.

Zdravstvo in inflacija 

Slovenci v glavnem za naslednjih 12 mesecev ne pričakujejo veliko sprememb na gospodarskem področju, tisti, ki pa jih, so pogosteje črnogledi. Več kot polovica (55 odstotkov) je mnenja, da se njihovo življenje v prihodnjih dvanajstih mesecih ne bo spremenilo, spremembe na bolje pričakuje 23 odstotkov Slovencev, na slabše pa 20 odstotkov.

Kot dva poglavitna izziva, s katerimi se ta hip sooča Slovenija, so vprašani na prvo mesto postavili zdravstveno problematiko (50 odstotkov), na drugem mestu sta inflacija in rast življenjskih stroškov (38 odstotkov).

Anketiranci so se opredeljevali tudi do vprašanja spoprijemanja s pandemijo covida-19 in konfliktom v Ukrajini. Skoraj polovica Slovencev (47 odstotkov) je zadovoljna z ukrepi, ki jih je v povezavi s pandemijo sprejela slovenska vlada, medtem ko jih 52 odstotkov ni zadovoljnih. Stopnja zadovoljstva je od predhodnega merjenja zrasla za tri odstotne točke. Povprečje držav članic EU je sicer višje, saj je 58 odstotkov vprašanih zadovoljnih z ukrepi, ki jih je za boj proti pandemiji sprejela nacionalna vlada.

V Sloveniji prevladuje nezadovoljstvo z načinom, na katerega sta se slovenska vlada in EU odzvali na rusko invazijo v Ukrajini. Zadovoljnih je 44 odstotkov, več kot polovica (51 odstotkov) je nezadovoljnih.

Vojna v Ukrajini

Pri vprašanju podpore Ukrajini so Slovenci v primerjavi z ostalimi Evropejci bolj naklonjeni ukrepom za skrb in pomoč ljudem, npr. zagotavljanju humanitarne pomoči osebam, ki jih je prizadela vojna ali sprejemanju beguncev v EU. V manjši meri kot v drugih članicah EU pa Slovenci podpirajo gospodarske ali vojaške ukrepe, kot je zagotavljanje finančne pomoči Ukrajini ali uvajanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, še kažejo ugotovitve raziskave.

Raziskava je bila izvedena med 12. januarjem in 6. februarjem letos. V Sloveniji je bila opravljena 1001 anketa prek računalnika. Raziskavo je izvajala agencija Mediana.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta