Sladkorna bolezen tipa 2 in zapleti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kako pogosta je sladkorna bolezen tipa 2?

Sladkorna bolezen tipa 2 predstavlja enega največjih zdravstvenih problemov 21. stoletja. Po podatkih iz preteklega leta s sladkorno boleznijo tipa 2 živi približno 537 milijonov odraslih, v naslednjih letih pa bo število obolelih še naraščalo. Problem sladkorne bolezni tipa 2 je, da jo odkrijemo več let prepozno, ko so se že razvile aterosklerotične bolezni in so se začeli izražati dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Spremembe na tarčnih organih se zaradi povišanega krvnega sladkorja dogajajo že pred samo postavitvijo diagnoze, kar lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Kljub sodobnemu načinu zdravljenja in izboljšanju prognoze ostaja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni pri diabetikih še vedno visoka. Vsakih pet sekund nekdo umre zaradi zapletov sladkorne bolezni, ocenjujejo pa, da bosta dve tretjini bolnikov s sladkorno boleznijo umrli zaradi ene od oblik srčno-žilne bolezni. Srčno-žilne in ledvične bolezni predstavljajo največji del bremena sladkorne bolezni, zato sta preventiva in ustrezna terapija ključni za zmanjšanje umrljivosti.

Shutterstock

Kateri so najpogostejši zapleti sladkorne bolezni?

Najpogostejši kronični zapleti so makro- in mikrovaskularne manifestacije, ki prizadenejo ožilje. To so bodisi majhne žile v očesu, ledvicah in žile, ki prehranjujejo živčevje, bodisi velike žile možganov, udov in srčno-žilnega sistema. Pojavnost mikro- in makrovaskularnih zapletov je tesno povezana s tem, kako je urejena sladkorna bolezen, velik vpliv pa imajo tudi drugi dejavniki tveganja, kot so povišan krvni tlak, prekomerna telesna teža, povišane maščobe v krvi in kajenje. Dolgoročno lahko okvare ožilja vodijo v zmanjšano prekrvavitev tkiv in organov. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 je verjetnost pojava zapletov zaradi ateroskleroze dva- do štirikratna v primerjavi s tistimi, ki te bolezni nimajo. Najpogostejši zapleti so srčno-žilni dogodki, ki se kažejo kot srčno popuščanje in kronična ledvična bolezen. Med drugimi zapleti so pomembni angina pektoris, srčni infarkt, nenadna srčna smrt, možganska kap, pa tudi bolezni očesnega ozadja ter razvoj diabetične noge in možna amputacija uda.

Ko ledvična funkcija slabi, se alarm oglasi!
Arhiv

Kot že prej omenjeno, sladkorna bolezen tipa 2 ne prizadene samo nivo glukoze v krvi, temveč s sabo prinaša mnogo dolgoročnih zapletov, zato je multidisciplinarni pristop k zdravljenju izjemnega pomena. Celostna obravnava bolnika tako najprej vključuje diabetologa, potem pa tudi kardiologa, nefrologa in ne nazadnje tudi farmacevta za čim večjo optimizacijo terapije z antidiabetiki (zdravila za zdravljenje diabetesa).

Kako uspešno zdraviti sladkorno bolezen tipa 2?

Temelj uspešnega zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 sta zdrav življenjski slog in ustrezna izobrazba bolnikov o sladkorni bolezni.4 Poleg treh dosedanjih stebrov, to so urejenost krvnega sladkorja, krvnega tlaka in maščob v krvi, pa je po najnovejših slovenskih in svetovnih priporočilih za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 dodan četrti steber - uvedba zdravil z zaščitnim delovanjem na srčno-žilni sistem in ledvice.

4 stebri sladkorne bolezni tipa 2
Arhiv

Na voljo je več skupin zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Novejša ne vplivajo ugodno le na raven glukoze v krvi, temveč imajo pozitivne učinke tudi na srčno in ledvično funkcijo.

Pomena zdravega življenjskega sloga, ki ga zdravniki nenehno poudarjamo, ne gre kar tako zanemariti. Pomembno je poudariti tudi pomen rednih pregledov, kjer spremljamo napredovanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečimo pojav zapletov. Za bolnike je zelo pomembno, da, če je to potrebno, čim prej dobijo kot del zdravljenja ustrezno, sodobno terapijo in sodelujejo z zdravnikom, vse v prid preprečevanja srčno-žilnih, ledvičnih in drugih zapletov sladkorne bolezni tipa 2.

Avtor: Zorancho Trpkovski, dr. med., spec. internist

Koda: SI-2618.

Datum priprave: november 2022.

AstraZeneca UK Limited, Podružnica v Sloveniji, Verovškova 55, 1000 Ljubljana, tel: (01) 513 56 00.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?