S sladkorno boleznijo lahko zmagaš tudi na vrhunski kolesarski dirki

Miroslav Cvjetičanin
25.07.2022 11:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karen Edwards

Slovenski cestni kolesarji so trenutno drugi najboljši na svetu, imamo pa najboljšega posameznika Tadeja Pogačarja in tretjega najboljšega na svetu Primoža Rogliča.

V njuni senci je še nekaj odličnih kolesarjev, ki zastopajo našo deželo po celem svetu. Prav tako pa je poleg slovite dirke po Franciji, na svetu še mnogo zelo pomembnih kolesarskih dirk. V Sloveniji je najstarejša enodnevna klasična dirka v Kranju. Kranjska klasika, ji rečejo kolesarji, včasih je bila to dirka Po ulicah Kranja, danes je Velika nagrada Kranja, memorial Filipa Majcna. Letos je bila že 54. po vrsti in končala se je ravno preteklo nedeljo.

Nastopilo je 24 ekip iz cele Evrope in celo iz ZDA. In ravno zaradi te ekipe iz ZDA pišem tale sestavek. Kolesarska ekipa Team Novo Nordisk je precej drugačna od vseh, njena posebnost je, da imajo vsi člani ekipe sladkorno bolezen tipa 1. Cestno kolesarstvo je izjemno težek šport za zdrave ljudi, kaj šele za bolne, boste rekli.

V Slovenijo se je na kolesarski praznik v Kranju ekipa Team Novo Nordisk vrnila po treh letih, od kar so leta 2019 tu prvič sodelovali na Dirki po Sloveniji. Na najzahtevnejših dirkah po vsem svetu sodelujejo s poslanstvom, da raziščejo, kaj je mogoče doseči s sladkorno boleznijo, opolnomočijo osebe s sladkorno boleznijo in jih navdihnejo, da sledijo svojim sanjam.

Posebnost Teama Novo Nordisk je, da imajo prav vsi člani, profesionalni kolesarji, sladkorno bolezen tipa 1. V ekipi, ki so za vikend vrteli pedala na Gorenjskem, so Joonas Henttala, Declan Irvine, Peter Kusztor, Andrea Peron, Umberto Poli in Filippo Ridolfo. Atleti so za svojo bolezen izvedeli v otroških in najstniški letih, kot poudarjajo pa jih ne definira, da imajo sladkorno bolezen, temveč to, kako z njo živijo. V kolesarjenju so našli najboljši način, kako spremeniti način razmišljanja oseb, ki živijo s sladkorno boleznijo.

Da, imam sladkorno bolezen tipa 1 in zmagal sem na kranjski klasiki

Nassos Triantafyllou

Naključje ali ne, pred dirko smo se pogovarjali s članom ekipe Novo Nordisk, Andreo Peronom, kolesarjem, ki je čez nekaj ur zmagal na najstarejši kolesarski klasiki v Sloveniji. Ugnal je vse, celo slovenskega državnega prvaka, ki to ni Tadej Pogačar ali Primož Roglič, Matej Mohorič, … ampak Kristijan Koren, član Adrie Mobile iz Novega mesta. Tisti, ki poznajo Andreo Perona pravijo, da to sploh ni presenečenje in da je pri njem jasno videti, da se tudi s sladkorno boleznijo da zmagati na tako pomembnih dirkah.

Andrea Peron je 33-letni Italijan, ki prihaja iz Padove v severni Italiji in kolesari že od zgodnjih najstniških let. Sladkorno bolezen so mu diagnosticirali pri 16 letih. Simptomi so bili običajni kot so v zgodnjih fazah sladkorne bolezni tipa 1, dehidracija, pogostejše uriniranje in občasna utrujenost. Sprva je bila diagnoza zanj šok, vendar je od domačih prejel veliko podpore. Tudi zdravnik ga je spodbujal naj nadaljuje s kolesarjenjem in naj ga sladkorna bolezen ne ovira pri doseganju svojih ciljev. Hitro se jo je naučil obvladovati z dobro prehrano in športom.

»Kot mladinec sem zmagal na veliko dirkah. To je zahteven šport, a zame je bil zelo koristen. Zdaj je to moja služba, hkrati pa moja strast in odličen način, da ostanem zdrav in fit. Kolesarjenje je igralo pomembno vlogo pri soočanju s sladkorno boleznijo,« poudarja Peron.

Na najstarejši slovenski mednarodni kolesarski dirki, ki poteka pod okriljem mednarodne kolesarske zveze UCI, je tudi Peron tekmoval s ciljem za ozaveščanje o bolezni, pri kateri je zdrav in aktiven življenjski slog verjetno najpomembnejši za njeno obvladovanje.

»Pomembno je tudi, da se vsakdo pouči o tem, kateri je morda najboljši način za obvladovanje sladkorne bolezni ali drugega stanja. Ampak vsi smo drugačni in pomembno je vedeti, da tisto, kar deluje zame, morda ne bo delovalo pri naslednji osebi. Seveda je trdo delo ključno.«

Nassos Triantafyllou

Na trenažerjih bodo obiskovalci lahko sodelovali v akciji ozaveščanja o sladkorni bolezni

Vzporedno ob dirki so potekale tudi aktivnosti za ozaveščanje o sladkorni bolezni v Sloveniji. Zveza društev diabetikov Slovenije je v sklopu akcije #darujemkilometre za ozaveščanje o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu na lokaciji postavila trenažerje na katerih so obiskovalci lahko kolesarili. Z zbiranjem kilometrov prek različnih športnih aktivnostih, želijo namreč spodbuditi k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju sladkorne bolezni, in razumevanju, da lahko imam sladkorno, a sladkorna nima mene.

Po podatkih NIJZ Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki izhajajo iz raziskav Odkrijmo sladkorno in raziskave EHIS – European Health Interview Survey, je namreč v Sloveniji med starejšimi od 55 let kar 96.300 oseb z neodkrito sladkorno boleznijo. To pomeni, da ima ena od desetih oseb sladkorno bolezen, a tega ne ve.

Z akcijo #darujemkilometre izpostavljajo pomembnost gibanja za vse

Akcija #darujemkilometre tako letos poteka že četrto leto zapored. Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, ob tem izpostavlja:

»Akcija ne le razbija tabuje o življenju s sladkorno boleznijo in ozavešča javnost, temveč izpostavlja pomembnost gibanja za vse. Pomembnost povezovanja. Pomembnost deljenja svojih zgodb in imeti posluh ter razumevanje za sočloveka.«

V zadnjih treh letih so z akcijo skupno zbrali kar 139.342 kilometrov. Samo v letu 2021 81.342. Če ste zamudili nedeljsko dirko v Kranju, lahko pri ozaveščanju sodeluje tudi na druge načine vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni: z zbiranjem kilometrov za ozaveščanje o bolezni na izbranih 15 pohodniških točkah po Sloveniji in drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem. V akciji želijo skupno zbrati 384.400 kilometrov kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune. 15 pohodniških točk je sicer enakomerno razporejenih po Sloveniji. Na vrhu vsake od točk bodo organizatorji spremljali število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Vseh 15 pohodnih točk je lahko dostopnih in primernih tudi za starejše osebe s sladkorno boleznijo in družine z majhnimi otroci. Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre bodo organizatorji spremljali na Facebooku in Instagramu prek fotografij športnih aktivnosti. Zato vse sodelujoče naprošajo, da se na vrhu vsake od 15 točk, na drugih pohodniških poteh, na teku ali kolesarjenju, fotografirajo, pri objavi na družbenih omrežjih fotografijo označijo s ključnikom #darujemkilometre in pripišejo število opravljenih kilometrov.

Prvi obisk Slovenije navdih za zagon ozaveščanja s kolesarjenjem

Akcija #darujemkilometre je sicer svojo prvo izvedbo doživela pred tremi leti, prav takrat, ko so Slovenijo prvič obiskali kolesarji iz ekipe Team Novo Nordisk, ki so tekmovali na Dirki po Sloveniji. Z vrsto aktivnosti so v Zvezi društev diabetikov Slovenije v času dirke širšo javnost spodbujali, da smo Slovenci ob dirki kolesarili za dober namen in ozaveščanje o sladkorni bolezni. »Izzivi pri sladkorni bolezni niso samo zdravljenje, temveč tudi način življenja. Team Novo Nordisk nas izziva, ali lahko Slovenci v času Dirke po Sloveniji skupaj prekolesarimo toliko kilometrov, kolikor znaša razdalja dirke. V družbi želimo narediti korak naprej v razumevanju sladkorne bolezni in javnosti sporočiti, da lahko imam sladkorno, a sladkorna nima mene,« so junija 2019 zapisali ob zagonu uspešne akcije, ki se je četrto leto nadaljevalo na dirki na Gorenjskem.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?