Parodontalna bolezen velja za šesti zaplet diabetesa

Parodontalna bolezen, to je vnetje in propad dlesni in obzobnih tkiv, poslabša urejenost sladkorne bolezni, zato velja za šesti zaplet diabetesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Diabetes med drugim tudi pospeši propad tkiv pri parodontalni bolezni, zato je pomembno sladkornega bolnika poučiti, da je skrb za ustno zdravje del skrbi za dobro urejenost diabetesa.

Sladkorna bolezen (diabetes) je kronična bolezen, ki vpliva na mnogo tkiv po vsem telesu, tudi v ustih. Znaki so suha, pekoča usta, manjše izločanje sline, slabo celjenje ran, glivične okužbe, krvavitev iz dlesni in parodontalna bolezen. Vnetna rana je pri napredovali parodontalni bolezni v velikosti cele dlani, gre za ogromno kronično rano, ki se bo zaradi diabetesa še težje zacelila. Napredovanje parodontalne bolezni je hitrejše in zelo moti uravnavanje sladkorja v krvi (glikemijo). Diabetiki z napredovalo parodontalno boleznijo dokazano ne morejo imeti urejene glikemije.

Arhiv Naročnika

Kot del zdravljenja sladkorne bolezni se pri bolnikih opravi zobozdravstveni pregled dlesni in obzobnih tkiv ter se oskrbi morebitna parodontalna rana. Vzrok za nastanek vnetja obzobnih tkiv je plak ob robu dlesni, zato je čiščenje plaka prvi korak zdravljenja obzobnih tkiv. Plak ob robu dlesni se odstranjuje z vsakodnevnim ščetkanjem ob robu dlesni z mehko, gosto ščetko in čiščenjem medzobnih prostorov z medzobnimi ščetkami. Ob tem kot kemično podporo pri zdravljenju obzobnih tkiv svetujemo uporabo paste ali ustne vode s klorheksidinom in drugimi učinkovinami.

Arhiv Naročnika

V Curaproxovi liniji Perio plus so ustne vode, pasta in gel, ki so namenjeni prav kemični podpori s klorheksidinom pri zdravljenju parodontalne bolezni. Zaradi kombinacije z naravnim antioksidantom Citrox® so izdelki učinkovitejši že pri manjši koncentraciji klorheksidina in so varnejši za uporabo od izdelkov, ki kot aktivno učinkovino vsebujejo le klorheksidin. Ustna voda Perio plus balance, pasta support in gel focus imajo dodano še hialuronsko kislino, ki pospešuje obnavljanje tkiv in tako pospeši tudi celjenje parodontalne rane. Dodane sestavine izdelajo zaščitni film na zobeh in ustni sluznici ter tako znanstveno dokazano preprečujejo nastajanje plaka, zmanjšajo plast že obstoječega plaka na zobeh, zmanjšajo število bakterij, ki povzročajo vnetja obzobnih tkiv, tako da delujejo zaščitno na več ravneh. So prijetnega okusa, ne vsebujejo alkohola, ne vplivajo na zaznavanje okusa in raven sladkorja v krvi, zato so primerne za tudi diabetike. Perio plus bo v kombinaciji z ustrezno ustno higieno pripomogel k (znova) zdravim dlesnim.

Tea Šket Strajnšak, dr. dent. med.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine