Diabetes in vpliv na druge organe

Kaja Komar
05.04.2022 08:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za lažje razumevanje, kako lahko nezdrav življenjski slog povzroči razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je nastal video, v katerem imata glavno vlogo Simon Srce in Dora Diabetes. Pogledate si lahko, kako Dora povzroča težave Simonu, dokler ne pride do ključnega preobrata. Simon spremeni svoje življenje in se nauči živeti skupaj z Doro.

Sladkorno bolezen tipa 2 je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni, ki jo ima okoli 90 odstotkov oseb s sladkorno boleznijo. Pogostejša je pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen že v družini, prekomerno telesno težo in manj aktivnih odraslih osebah. Vendar njena razširjenost v Evropi narašča v vseh starostnih skupinah, predvsem zaradi vse nezdravega življenjskega sloga. V zadnjem desetletju čedalje več sladkorne bolezni tipa 2 ugotovijo tudi pri otrocih in mladostnikih.

Simptomi so sprva manj očitni, marsikdo znakov niti nima in bolezen ostane več let neodkrita. Mnogi se po zdravniško mnenje obrnejo šele, ko so ti simptomi že precej moteči in je na tešče sladkor v krvi višji od 7mmol/l.

Med najpogostejšimi simptomi so:

  • pogosto uriniranje
  • pretirana žeja in nenehen občutek lakote
  • utrujenost
  • zamegljen vid
  • počasno celjenje ureznin ali modric
  • mravljinčenje, bolečina ali odrevenelost v rokah ali nogah

Zdrav življenjski slog in jemanje zdravil

Če je raven sladkorja povišana dlje časa ali so nihanja sladkorja v krvi preveč pogosta, se lahko pojavijo nekatere druge bolezni in trajne poškodbe na drugih organih in delih telesa. Osebe s sladkorno boleznijo bi se morale naučiti, kako ohraniti zdravo srce, poleg rednega preverjanja sladkorja v krvi, redno preverjati tudi krvni tlak in maščobe v krvi. Poskušajo naj živeti čim bolj zdravo, vsakodnevno spremljati svojo bolezen in jemati predpisana zdravila, saj lahko le tako številne zaplete preprečijo ali jih vsaj odložijo. Obstaja veliko različnih vrst zdravil, ki znižujejo sladkor v krvi in delujejo preventivno na določene organe, kot so srce, ožilje in ledvice. Včasih bo dovolj eno peroralno zdravilo, v drugih primerih pa lahko zdravnik predpiše kombinacijo dveh ali več zdravil, tudi inzulin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?