Če ni dobro za ledvice, ni dobro niti za srce

Kaja Komar
12.04.2022 12:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Priporočila strokovnjakov za osebe s sladkorno boleznijo:

  • Redno je treba preverjati sladkor v krvi, krvni tlak in maščobe v krvi.
  • Svetuje se jemanje predpisanih zdravil.
  • Poskrbeti bi morali za zdravo prehrano, redno telesno vadbo in opustitev škodljivih navad.

Kako sladkorna bolezen vpliva na srce in ledvice, lahko spoznate v spodnjem animiranem videu. Ko Dora Diabetes ponagaja Simonu Srce, ta nato Lučki in Luku Ledvice, ki pa tudi vrneta udarec. Zavlada vsesplošen nered, ki ga umiri šele Marko Možgani in stvari spravi v red.

Srce in ledvice so prepleteni v svojem delovanju. Skozi ledvice teče kar petina krvi, ki jo prečrpa srce, ledvice pa prečistijo kri vseh odpadnih snovi, ki nastajajo v telesu in izločijo odvečno tekočino. Če pride do okvare ledvic ali te slabo delujejo, se v telesu zadržujejo snovi, ki telesu škodujejo, moteno je izločanje hormonov, zviša se lahko krvni tlak in nastane arterijska hipertenzija. Pri sladkorni bolezni je tveganje za bolezni srca in okvaro ledvic še večje, saj dolgotrajno povišan sladkor v krvi lahko povzroči, da se arterije zožijo ali izgubijo svojo prožnost, pretok krvi skozi njih se zmanjša, kar dodatno oslabi delovanje srca. Osebe s sladkorno boleznijo morajo zato redno nadzorovati sladkor v krvi, krvni tlak in maščobe v krvi, jemati predpisana zdravila, skrbeti za zdravo prehrano, redno telesno vadbo in opustitev škodljivih navad, kot je kajenje. Danes so na voljo številna zdravila za sladkorno bolezen, ki hkrati znižujejo sladkor v krvi in tudi krvni tlak ter preprečujejo okvare srca in ledvic.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?