Izjemno letošnje poslovanje ameriške Tesle

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.05.2022 05:00

Omenjena tovarna je kljub vsem težavam, ki tarejo vso avtomobilsko konkurenco, v letošnjih prvih treh mesecih dosegla zavidljive poslovne in tudi finančne rezultate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriška avtomobilska znamka je pozitivno presenetila analitike in svoje vlagatelje, saj so prihodki od prodaje in dobiček bistveno presegli pričakovanja borznega Wall Streeta. Podjetje v lasti ekscentričnega Elona Muska je v prvih mesecih tega leta zaslužilo 18,7 milijarde ameriških dolarjev.

Zaradi izvrstnih poslovnih rezultatov je Musk, ki že tako velja za najbogatejšega Zemljana, po pogodbi upravičen do nagrade v višini 23 milijard dolarjev. Po drugi strani pa je tovarna v ospredju tudi zaradi težav, ki jih povzroča sistem avtonomne (samodejne) vožnje, tako imenovani avtopilot.

V ZDA že precej časa ugotavljajo oziroma domnevajo, da naj bi bil prav ta odgovoren za številne nesreče, tudi tragične. Prav zaradi tega se je ameriška uprava za cestno varnost NHTSA odločila, da bo uvedla preiskavo oziroma naj bi skušala ugotoviti, ali je avtopilot nezanesljiv. Če se bo to zgodilo, bo to precejšen udarec tako za Teslo, ki zelo poudarja pomen avtonomne vožnje, pa tudi za investitorje, ki so zadnje časa izjemno navdušeni nad ameriško avtomobilsko hišo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta