Žlahtni virus

24.09.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Četrt stoletja jo že podeljujemo, "Prešernovo nagrado za mladinsko književnost", večernico, za najboljše slovensko delo otroške in mladinske književnosti. Petindvajseta večernica bo podeljena nocoj v Murski Soboti na srečanju Oko besede Sebastijanu Preglju za knjigo o koliščarjih - Vrnitev.

Spomnimo se začetkov: pisatelj Feri Lainšček, letošnji Prešernov nagrajenec, je predlagal tedanjemu Večerovemu glavnemu uredniku Milanu Predanu, da bi tudi Večer podeljeval kakšno ugledno literarno nagrado. Mladinska književnost je bila tedaj v nacionalnem merilu nenagrajevana. In rodila se je večernica, v mestu, ki je prestolnica mladinske literature, kjer izhaja revija Otrok in knjiga, ki je tudi deležnica nagrade, skupaj s tedanjim Lainščkovim podjetjem Franc-Franc. Murska Sobota s tradicionalnim srečanjem mladinskih pisateljev Oko besede je kraj podeljevanja. Prvi lavreat je bil pesnik Tone Pavček za Majnice - fulaste pesmi, ki upesnjujejo "otroštvo sveta", kot je dejal avtor. Še dolgo po tisti podelitvi je bila najbolj izposojana mladinska knjiga v naših knjižnicah.

Začetki večernice so bili zanosni, z leti so založbe posvojile našo nagrado in jo tudi promovirale, marsikatera nagrajenka je šla v ponatis. Še vedno edina vseslovenska nagrada za najboljše izvirno mladinsko delo preteklega leta (desetnica, ki je mlajša, se podeljuje le znotraj Društva slovenskih pisateljev) je povezala vsaj troje središč snovanja za mlade - Maribor, Prevalje in Mursko Soboto. Vse nacionalne mladinskoknjižne akcije so se rojevale na severovzhodu - od bralne značke do Očesa besede, revije Otrok in knjiga do večernice. Povezali smo se v gibanje za (naj)kakovostnejšo mladinsko knjigo in z vsemi, ki jim je ta književnost blizu, z mentorji bralne značke, s pionirskimi knjižnicami, pedagogi.

Šestindvajset mladinskih knjig je bilo v petindvajsetih letih že obsijanih s sijajem večernice. Če štejemo še vse nominiranke, se je sto petindvajset knjig izmed vsaj pet tisoč izdanih uvrstilo med najresnejše kandidatke zanjo. Žirije so se trikrat zamenjale, v njih se je zvrstilo na desetine knjižničarjev, pisateljic, pisateljev, strokovnjakov za mladinsko književnost plus dve večerovki. Zgodovina Večerove nagrade je bogata in razgibana. Časniku se je sicer že na poti do njene polnoletnosti triinpolkrat znižala naklada, kaj šele po četrt stoletja, bralci večernic pa so ostajali in rasli. Je eden tistih projektov časopisne hiše, ki mu težka medijska realnost še ni zavdala. Številne vodstvene garniture, ki so se menjale skozi čas, so jo hitro posvojile, nikoli ni bila vprašljiva. Nihče ne more mimo sto tisoč mladih bralcev, zaradi katerih večernice živijo svoje življenje še dolgo po tem, ko jih vsako leto podelimo.

Čeprav iz leta v leto izide več knjig, je kakovostni vrh ozek. A zmeraj ostane na situ vsaj pet zlatih zrn. Letos so se v naboru pojavila tudi nova imena v polju mladinske literature, denimo Simona Semenič, Damijan Šinigoj, tudi lavreat Sebastijan Pregelj še ni bil v igri za večernico. Borut Gombač in Barbara Gregorič Gorenc sta že bila.

Nikakor ni samohvala, a nekaj smo premaknili: dodobra smo jo ugnezdili v korpus celotne literature in razširili edini žlahtni - bralni virus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta