Začetek festivala jazza v avstrijski Lipnici, od ponedeljka v mariborskih Minoritih nov glasbeni festival

30.09.2021 06:00
V ciklu Glasbarium romantično-lirični miti Balkana v subtilni interpretaciji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pippo Corvino in Nataša Mirković v mariborski minoritski cerkvi 
Darinko Kores Jacks

Poletna izvedba etnojazzovskega cikla Glasbarium pri hrastu pod zunanjo tribuno mariborskega minoritskega kompleksa, ob točilnem pultu kluba KGB, je bila zelo uspešna in tudi spodobno obljudena. Tega sicer ne moremo trditi za septembrski koncert v Minoritski cerkvi, ko je v avditoriju sedel le kak ducat obiskovalcev. A pri tako umirjeno intimnih glasbenih dogodkih je to za tiste, ki se jih vendarle udeležijo, pravzaprav prednost. Sploh v veličastnem prostoru, ki je zaradi specifične akustike še posebno primeren za komajda ozvočene in neozvočene koncerte.

Duo Svitanja, ki je nastopil v ponedeljek zvečer, sestavljata na Dunaju živeča pevka Nataša Mirković iz Bosne in Hercegovine in vrhunski akustični kitarist Pippo Corvino (s pravim imenom Filip Gavranović, rojen na Hrvaškem, odraščal v Črni gori), ki sta med vojno v BiH emigrirala v Avstrijo. V skorajda znanstveno dosledni, natančni etnomuzikološki maniri obujata - kot pravita sama - romantično mitologijo Balkana. Torej narodne in ponarodele, predvsem izrazito lirične pesmi Črne gore, Makedonije, Bosne, tamkajšnjih sefardskih Judov, otomanskega Orienta ..., do zadnje podrobnosti očiščene vseh nenujnih dodatkov in okrasja (tako pogostih v praksi popularnoglasbenih pa tudi ljudskih, kavarniških in zabavnih izvedb). To počneta z izrazito predanostjo in občutkom, skozi nevsiljivo diskretno, a dodelano improvizacijo v slogu žlahtne jazzovske tradicije. Tiho in umirjeno podajanje deluje izrazito čustveno, celo nekolikanj hermetično, a do potankosti estetsko prefinjeno. Kot pravcati balzam za povsem zbranega in skrajno poglobljenega poslušanja voljno publiko.

Ki jo seveda dodatno redčijo ukrepi za zajezitev pandemije covida-19. Kaj bo z njo v bližnji in bolj oddaljeni prihodnosti, ne vemo. A preteče napovedi o zaostrovanjih so očitno dodatno spodbudile organizatorje kulturnih prireditev k hitenju s pripravo že tradicionalnih, pa tudi novih dogodkov. Ti so se prav v tem času neverjetno zgostili - tudi v Mariboru in okolici.

Lipnica je sicer v Avstriji, a dovolj blizu, da tamkajšnji festival jazza in vina - letos bo od danes do nedelje, 3. oktobra, potekal devetič - pritegne tudi kakega obiskovalca s slovenske strani. Lani so na njem nastopili le domači izvajalci, letos se vrača k mednarodnemu konceptu. Drevi ob 19. uri bo v gradu Seggau nastopil turški duo Tolgahan Cogulu (saz) in Sinan Ayyildiz (mikrotonalna in klasična kitara), sledil bo nastop nemškega kvarteta Unbedingt - Zirkus Bazar. V petek ob 19.30 bo v veliki dvorani kulturnega doma sredi Lipnice nastopil trio v Nemčiji živeče japonske pianistke Aki Takase. Sledil bo ameriški trio Sentinel, ki ga vodi violončelist Erik Friedlander. Ob 23. uri bo v starem kinu nastopil avstrijski trio SWANtje. Sobotni večer bo posvečen izraelskemu jazzu. Predstavili se bodo trio Daniel Zamir & Salosh, duo klavirja in mandoline Omer Klein, Avi Avital in Shauli Einav Quintet. Tradicionalni zaključni brunch v nedeljo ob 13. uri na zimskem vrtu hotela Herkamp pa bo z glasbo popestril francoski duo Christophe Monniot (saksofon) in Didier Ithursarry (harmonika).

Mariboru pa se že dan zatem obeta novost, Glasbeni festival Minoriti. Ob sodelovanju Lutkovnega gledališča Maribor in Društva ljubiteljev rock glasbe Boom ga pripravlja ljubljansko društvo Saksofonija, glavna pobudnika pa sta v najbližjih državnih prestolnicah - Ljubljani in Zagrebu - delujoča Mariborčana, mednarodno priznana glasbenika Milko Lazar in Matjaž Drevenšek. V minoritski cerkvi se bo zvrstilo pet koncertov izvirne glasbe s kar nekaj svetovnimi in še več mariborskimi praizvedbami. Kot posebni častni gost sodeluje Brane Rončel, prav tako Mariborčan, ki je v svojem mestu zaznamoval kulturno življenje 70. in 80. let prejšnjega stoletja - tudi Lazarja in Drevenška (pa pisca teh vrstic in še koga) - z organizacijo komentiranih jazzovskih večerov predvajane glasbe ob diaprojekcijah, koncertov, multimedijskih dogodkov, plesnih predstav ... Organizatorji ne ciljajo na noben specifičen segment publike, ampak preprosto na vse, ki so pripravljeni, željni in voljni uživati ob vrhunsko izvedeni sodobni umetniški kreativnosti - pa če si to sicer lahko privoščijo ali ne. Vstop na vse dogodke bo namreč brezplačen.

​Začelo se bo v nedeljo zvečer z lutkovno predstavo za odrasle Besede iz hiše Karlstein na besedilo Berte Bojetu (1946-1997). V ponedeljek, 4. oktobra, ob 19.30 bo nastopil Zagrebški kvartet saksofonov (Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović, Matjaž Drevenšek), v torek Duo Novum - Jan Gričar (saksofon), Nejc Grm (akordeon) -, v sredo klavirski duo Bojan Gorišek in Milko Lazar, v četrtek duo Luka Juhart (akordeon) in Uroš Rojko (klarinet), zaključni koncert v petek bo izvedel LJD Ensamble (Milko Lazar, tokrat s čembalom, Luka Juhart, Matjaž Drevenšek). Festival bo v soboto, 9. oktobra, sklenila dopoldanska (začela se bo ob 10. uri) lutkovna predstava za otroke Anje Štefan Drobtine iz mišje doline.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta