Za ljubitelje avantur: Doživite aktivno jesen v čudoviti naravi

Če ste na dopustu radi aktivni, radovedni in odprti za nova doživetja, je čas, da raziščete območje treh naravnih parkov in drugega največjega mesta Dalmacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narodni park Paklenica
Ivan Čorić

V začetku jeseni je najlepši čas za oddih na morju za tiste, ki si lahko utrgajo nekaj dni odklopa iz vsakdanje rutine, bodisi ker so otroci še tako majhni, da jim ni treba v šolo, bodisi tako veliki, da starši mirne duše odpotujejo brez njih. Če ste med temi srečneži, ki se letos šele odpravljajo na poletni dopust, si preberite, zakaj se splača obiskati Zadar z okolico.

Poleg lepih plaž in čistega morja ta del Jadranske obale ponuja celo vrsto aktivnosti, zaradi katerih lahko prav vsak dan preživite drugače in si ustvarite nepozabna doživetja.

Paški sir
Regija Zadar

Zadrska regija je pisana na kožo tako ljubiteljem kulture in zgodovine kot tistim, ki uživajo v športnih aktivnostih na prostem, pa tudi vsem, ki si želijo spoznati pestro lokalno gastronomsko ponudbo. Za vsakogar se najde kaj avtentičnega, prilagojenega željam in sposobnostim posameznika.

Cerkev Sv. Donata
Regija Zadar

Mesto Zadar s svojo tritisočletno zgodovino, v kateri se prepletajo vplivi Rimljanov, Benečanov in avstro-ogrske monarhije, vsako leto privabi množice turistov tudi s sodobnimi umetniškimi stvaritvami, kakršni sta Morske orgle ter svetlobna instalacija Pozdrav Soncu prav na zahodni konici zadrske rive. In čeprav se težko naveličaš sprehajanja po slikovitih kamnitih uličicah, galerijah, muzejih, posedanja na katerem od lepo urejenih trgov in opazovanja vsakdanjega vrveža živahnega mesta, je Zadar tudi izhodišče za izlete v okolico, ki jih ne smemo zamuditi.

Panorama Zadra
Fabio Šimićev

Kje sploh začeti, v katero smer se podati? Kamorkoli se obrnemo, v eni uri dosežemo kako naravno znamenitost, ki obiskovalcu vzame dih. Proti morski strani Zadar obkrožajo skriti zalivi in slikoviti otoki, v notranjost vabijo impozantni vrhovi Velebita, pod katerimi so si reke skozi dolga tisočletja izdolble pot po globokih soteskah.

Nacionalni park Telašćica
Regija Zadar

Poleg narodnega parka Paklenica se regija ponaša še s tremi naravnimi parki, to so Vransko jezero in Velebit na kopnem ter Telašćica na Dugem otoku. Tukaj pridejo na svoj račun tako ljubiteljski rekreativci, ki si želijo mirnih sprehodov v neokrnjeni naravi z opazovanjem pestrega rastlinskega in živalskega sveta, kot adrenalinski športniki, zaljubljeni v hitrost in višino.

Plaža Sakarun na Dugem otoku
Aleksandar Gospić
Izobraževalno-interpretacijski center Grpašćak
Filip Brala

Našteli smo le tri znamenitosti, ki so turistom dostopne vse leto, okolica Zadra pa jih ponuja še mnogo več. Na razmeroma majhnem območju lahko obiskovalci doživijo za polno malho avantur in se zmeraj vrnejo po nove.

Svetilnik Veli Rat
Aleksandar Gospić
Vransko jezero
Aleksandar Gospić
Kolesarjenje
Vedran metelko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.