V juliju ne zamudite!

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.06.2024 00:00

Poletna koncertna sezona IMAGO SLOVENIAE 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aiman Musakhajayeva
Arhiv Izvajalke

Poletna koncertna sezona Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, ki že 36. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija skrbi za dostopne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in zamejstvu, je že v polnem zagonu.

Do konca avgusta se obeta atraktiven in raznolik glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Skupaj se bo zvrstilo preko 60 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 26 držav, ki bodo potekali po 27 prizoriščih v 4 evropskih državah.

Vrhunci glasbenega poletja

Salzburški deželni pihalni orkester
Arhiv Izvajalcev

Julij se bo začel s tradicionalnim koncertom v spomin na brata Primoža in Tomaža Lorenz, ki sta s svojim delovanjem izjemno zaznamovala Ustanovo Imago Sloveniae in glasbeno ustvarjanje na Slovenskem nasploh. Na koncertu bo zaigral Klavirski trio Amael, ki se po triindvajsetih letih skupnega muziciranja po vsej Evropi in ZDA uvršča med naše najuglednejše komorne ansamble.

V Mestnem muzeju Ljubljana bo sledila vrsta koncertov vrhunskih tujih glasbenih umetnikov. Med njimi posebej velja izpostaviti vodilni dunajski ansambel specializiran za opus druge dunajske šole Godalni kvartet Aron (Avstrija), ki bo s koncertnim programom počastil 150. obletnico rojstva Arnolda Schoenberga, eminentno violinistko Kazahstanskih korenin Aiman Mussakhajayevo, ki slovi po mojstrski tehniki (šola Davida Ojstraha), v Enciklopedični slovar Univerze v Cambridgeu pa je vpisana med “Izjemnimi glasbeniki 20. stoletja”, ter portugalskega pianista Bernarda Santosa, ki ga je britanski časopis The Guardian oklical za glasbenega genija, študiral pa je med drugim tudi pri Dubravki Tomšič Srebotnjak.

Dragulj letošnjega poletja bo gostovanje Salzburškega deželnega pihalnega orkestra (Avstrija), ki bo letos med drugim otvoril sloviti Salzburški festival, dva dni pred tem, 18. julija, pa bo nastopil v ljubljanski stolnici. Ugledna zasedba bo zaigrala pod taktirko mednarodno uveljavljenega slovenskega dirigenta Gregorja Kovačiča, kot solist pa se bo predstavil prva flavta münchenskih filharmonikov Martin Belič.

Trio Tempestoso
Andrej Grilc

Ljubitelji vokalne glasbe bodo lahko uživali v interpretaciji enega najbolj dovršenih komornih zborov v Londonu Londinium (Anglija), ki je za svoji nedavni izdaji angleške zborovske glasbe dvajsetega stoletja prejel nagrado Gramophone Critic’s Choice 2023. Z izjemno visokim izvajalskim nivojem bo zagotovo navdušil tudi Moški zbor Il Polifonico di Ruda (Italija), ki velja za vodilno zasedbo na področju ohranjanja in obujanja furlanske vokalne tradicije 19., 20. in 21. stoletja. Nastopili bodo pod taktirko zborovodkinje Fabiane Noro, ki si je z izjemnim umetniškim izrazom in tehnično podkovanostjo prislužila že kar 42 zmag na najprestižnejših mednarodnih tekmovanjih sveta.

Mladi talenti

V okviru podcikla Mladi talenti organizator v italijanskem Sutriu pripravlja gostovanje naše neverjetno uspešne mlade, a že mednarodno uveljavljene zasedbe Trio Tempestoso, ki se je s svojimi poglobljenimi interpretacijami in izjemnimi mednarodnimi uspehi zadnjih let naglo zavihtela v sam vrh umetniškega poustvarjanja. V Gornjem gradu in Semiču bo mogoče prisluhniti odličnemu Mladinskemu orkestru iz Cuence (Španija), v Škofji Loki pa duu izjemnih mednarodno uveljavljenih umetnic Kuščer - Del Valle (Slovenija/ZDA, Španija/Avstrija).

Igor Lumpret
: Borut Peterlin

Jazz oder

Poletne večere v stari Ljubljani bodo ponovno glasbeno obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder. Na Gornjem in Starem trgu bodo razvajali slovenski in tuji mojstri jazza. V jazzovske petke bo 19. julija popeljal Igor Lumpert in Svoboda (Slovenija, Brazilija), mednarodni sestav enega naših mednarodno najuspešnejših saksofonistov Igorja Lumperta, ki je v New Yorku študiral s smetano svetovnih glasbenikov kot so George Garzone, Reggie Workman, Buster Williams, Chic Hamilton in Billy Harper. Teden dni kasneje se bo predstavil še kolektiv naših prodornih jazzistov nove generacije Zhlehtet, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja.

Aleksander Gadjiev
Andrej Grilc

Novosti sezone: Festival Prečkanja - Sconfinamenti

Novost letošnje sezone je čezmejni projekt Prečkanja - Sconfinamenti, ki ga Ustanova Imago Sloveniae v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanija Julijska krajina pripravlja pod umetniškim vodstvom našega pianističnega zvezdnika in ambasadorja GO!2025 Alexandra Gadjieva. Festival bo ponudil mednarodni mojstrski tečaj klavirja in serijo koncertov, ki bodo v duhu brezmejnosti in mednarodnega sodelovanja potekali med goriškim zamejstvom in Ljubljano.

Poleg bogate izobraževalne komponente pod mentorstvom prvovrstnih klavirskih pedagogov Alexandra in Siavusha Gadjieva ter vodilnega pionirja klasične improvizacije v svetovnem merilu Noama Sivana (Izrael/Nemčija), se obeta butičen nabor koncertov s poudarkom na mladih »zvezdnikih v nastajanju« iz vsega sveta. Med njimi se bodo predstavili nemško-izraelski pianist Ido Ramot, korejski virtuoz in skladatelj Jong-hwa Park, ena najhitreje vzhajajočih zvezdnic svoje generacije, italijanska virtuozinja, čelistka in pianistka Miriam Prandi, genialni romunski pianist Daniel Ciobanu, vrhunska festivalska ansambla: medregionalni slovensko-italijanski Borderless Quartet (Aljaž Beguš, Stefano Mesaglio, Erica Piccotti, Nejc Kamplet) ter mednarodni Beyond Quartet v postavi vrhunskih glasbenikov nove generacije iz J. Koreje, ZDA, Japonske, Tajvana in Španije, ter mnogi drugi.

Miriam Prandi
Daniil Robovski

Dostopnost še naprej eno osrednjih vodil

Večina koncertov bo za obiskovalce brezplačna, vstopnice pa velikodušno poklanjajo Večer, Primorske novice in GenLan.

Celoten program je dostopen na spletni strani organizatorja: imagosloveniae.net

Prijazno vabljeni k obisku koncertov!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.