Umetna inteligenca dokončala Schubertovo znamenito "Nedokončano" simfonijo

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.02.2019 13:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Avstrijski glasbeni genij Franz Schubert je leta 1822 napisal svojo znamenito Osmo Simfonijo, ki je poznana tudi po tem, da je Schubert pravzaprav ni nikoli dokončal. Zaradi tega se je je sčasoma prijelo ime »Nedokončana« simfonija in takšni obliki so jo skoraj 200 let izvajali najbolj priznani orkestri s celega sveta. Dve stoletji kasneje je Schubertova Osma simfonija vendarle dočakala epilog, zasluge za to pa gredo umetni inteligenci v mobilnem telefonu Huawei Mate 20 Pro in nagrajenemu skladatelju Lucasu Cantorju.

Nova različica skladbe je bila narejena s pomočjo umetne inteligence

Telefon je s pomočjo posebne aplikacije analiziral višino barvnega glasu in gibanje simfonije, programska oprema pa je nato generirala melodijo zadnjih dveh nedokončanih delov. Končno delo so predstavili v Londonu, izvedel pa ga je 66-delni angleški secesijski orkester pod vodstvom nagrajenega skladatelja Cantore.
"Moja vloga je bila izluščiti dobre dele, ki jih je ustvarila umetna inteligenca in zapolniti praznine, da bi bil končni rezultat dostojen igranja simfoničnega orkestra. Rezultat sodelovanja z umetno inteligenco dokazuje, da tehnologija nudi izjemne možnosti in ima zelo pozitiven učinek na sodobno kulturo," je dejal skladatelj.
{embed_youtube}https://youtu.be/4i3rfD7Sbro{/embed_youtube}
Predsednik Huaweijeve poslovne skupine za zahodno Evropo, Walter Ji, je ob tem povedal, da pri Huaweiju stalno iščejo nove načine, kako bi s pomočjo novih tehnologij polepšali in olajšali življenje ljudem. "Izkoristili smo moč umetne inteligence, da bi razširili meje človekove zmogljivosti in odkrili pozitiven vpliv tehnologije na sodobna umetniška dela," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta