Se "legendarni" moskvič vrača?

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.05.2022 05:00

Po umiku Renaulta iz Rusije naj bi v tovarni v bližini Moskve začeli izdelovati moskviče, avtomobil, ki smo ga nekdaj poznali tudi pri nas in ni bil posebej priljubljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Zaradi vojne v Ukrajini se iz Rusije umika vedno več multinacionalk, med njimi tudi francoski Renault. Ruskim oblastem so Francozi tako predali tudi manjšo tovarno v bližini Moskve, za katero je tamkajšnji župan dejal, da jo bodo preuredili in v njej začeli izdelovati vozila domačega porekla.

Med njimi se omenja tudi legendarna znamka Moskvič, ki izvira iz časov Sovjetske zveze in je simbolizirala avtomobilistično znanje in tehnologijo takratnega vzhodnega bloka. Po razpadu SZ je znamka bankrotirala in utonila v pozabo. Danes naj bi se po ruskih cestah še vedno prevažalo 200.000 moskvičev, mnogi izmed njih pa so stari 35 let in več.

Napovedi moskovskega župana o oživitvi znamke so izredno ambiciozne, saj naj bi za to potrebovali vsaj dve leti in investicije v višini milijarde ameriških dolarjev. A župan se ne da in trdi, da bodo poleg klasičnih avtomobilov kmalu začeli izdelovati tudi električna vozila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta