Odkrita laž o zadnjih minutah potnikov v podmornici Titan

M.R.
13.06.2024 16:26

Šef ekipe ameriške zvezne vlade, ki preiskuje implozijo podmornice Titan, je dejal, da je transkript, ki naj bi nakazoval, da so potniki vedeli, da bo sledila implozija, fikcijski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podmornico Titan so na dnu Atlantika iskali kar štiri dni.
Profimedia

Čeprav se je zaradi transkripta, ki je začel krožiti po spletu le nekaj dni po tem, ko je junija lani podmornica izginila v Atlantskem oceanu, zdelo, da so potniki Titana že 18 minut pred usodno implozijo vedeli, da ima podmornica težave, se je zdaj izkazalo, da za to ni nobenih dokazov. 

Podmornica Titan je bila 18. junija lani na poti na dno oceana, kjer naj bi se približala ostankom potopljene ladje Titanik. Približno uro in 45 minut po začetku potopa je izgubila stik z matično ladjo Polar Prince. Nedolgo zatem se je začela iskalna akcija za podmornico. Kar štiri dni so nato potrebovali, da so plovilo locirali na dnu Atlantika. Umrlo je vseh pet potnikov v podmornici.

Transkript je fikcija

Samo nekaj dni po izginotju podmornice je začel na spletu krožiti transkript, ki naj bi predstavljal podrobno sosledje dogodkov in pogovorov pred samo implozijo. A ekipa ameriških preiskovalcev ni našla nobenih dokazov, da se je pet potnikov podmornice Titanik zavedalo tragedije. 

"Prepričan sem, da gre za lažen transkript. Izmišljen je," trdi upokojeni pripadnik ameriške obalne straže Jason D. Neubauer, ki vodi preiskavo, hkrati pa priznava, da deluje prepričljiv, ker je dobro prirejen. Ameriški preiskovalci so namreč dobili zapise dejanskih komunikacij med podmornico in matično ladjo. 

Neubaer je tudi povedal, da gre za eno njegovih najbolj zapletenih preiskav, ki so jo po njegovih besedah še dodatno zapletli številni dejavniki, med drugim tudi sodelovanje z različnimi mednarodnimi agencijami. 

Za izdelavo obširnega poročila običajno potrebujejo dve, morda tri leta, je dodal in namignil, da bo tudi v tem primeru verjetno tako. Poudaril je, da gre za pomembno poročilo, saj izsledki po navadi privedejo do novih zakonov, pravil in predpisov, ki povečujejo varnost plovil. Ugotovitve pa bodo hkrati verjetno predstavljale tudi svojevrstno zadoščenje za prijatelje in žrtve Titana. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta