Mladi kuharski talenti skupaj za prihodnost brez zavržkov

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.04.2024 14:52

Nekaj že diši iz kuhinje mladih kuharskih mojstrov projekta Kuhnapato, kjer iz kozice brbota, iz ponve cvrči, v velikem loncu pa nekaj okusnega tiči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuharske mojstrovine izpod rok mladih kuharjev
Spar Slovenija

Pravijo, da na mladih svet stoji – na njih pa stojijo tudi modre odločitve o zdravem, trajnostnem in odgovornem načinu življenja. Z motivacijski pristopi jim pri tem lahko pomagamo, jih motiviramo in spodbujamo k trajnostnim navadam, ki pripomorejo k boljšemu jutri.

 

Obujanje kulinarične dediščine brez odpadkov

Projekt "Kuhnapato" osnovnošolcem ponuja možnost osvajanja kuharskih veščin in znanj o pripravi tradicionalnih jedi, ki so nam jih naše babice in dedki predali od svojih starih staršev. Projekt že 14 let mlade in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji, ki ima v svoji shrambi velik nabor jedi naših prednikov, ki jih želimo obuditi in nikoli pozabiti.

Nadobudni mladi kuharji tradicionalne jedi in recepte z uporabo sezonsko-lokalnih sestavin preoblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa poskrbijo tudi za čim manjšo količino zavrženih živil. Kuhnapato tako že vrsto let prebuja slovensko kulinariko skozi tradicionalne jedi, projekt pa je že osmo leto zapored podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija.

Učenci iz Osnovno šole Drska so za obiskovalce ustvarjali pred trgovino INTERSPAR Novo mesto.
Spar Slovenija

Kuhanje s trajnostnim podpisom

Mladi mojstri projekta so se ob dnevu brez zavržene hrane zbrali pred Intersparom Supernova v Novem mestu, kjer so mimoidočim predstavili svoje kulinarične spretnosti. Idejna vodja projekta, Anka Peljhan, je izpostavila pomembnost obujanja kulinarične dediščine skozi jedi, ki so pripravljene brez nepotrebnih odpadkov. Takšno kulinarično ustvarjanje vključuje spretno uporabo delov hrane, ki bi jih sicer zavrgli, ter kreativno preoblikovanje ostankov v nove, okusne recepte.

Skozi obujanje lastne prehranske dediščine se lahko naučimo marsikaj. Slovenski šolarji se s pomočjo tradicije že v mladih letih učijo priprave obrokov brez zavržkov, takšno znanje pa je več kot dobrodošlo tudi v kasnejših letih. Zagotovo smo se že vsi kdaj srečali z ostanki ali deli hrane, ki jih iz takšnih ali drugačnih razlogov pri kuhanju nismo uporabili ali pojedli. Mladi kuharski mojstri pri takšnih scenarijih znajo zavihati rokave in različne olupke ali koščice spretno umestiti v nov recept, pri katerem ne bo manjkalo dobrih okusov.

Mladi kuharski talenti navdušujejo s svojimi kulinaričnimi spretnostmi in izdelki brez zavržkov.
Spar Slovenija

S Trajnostnim vodnikom do naziva zeleni mojster

Ob tem, ko mladi mojstri v projektu Kuhnapato navdušujejo s svojimi kulinaričnimi spretnostmi in dosežki, pa SPAR Slovenija skrbi za trajnostno nakupovanje svojih kupcev. Vsak od nas ima vpliv na okolje in družbo, zato je pomembno, da znamo v svoj vsakdan vključiti bolj trajnostne navade, ki vključujejo tudi bolj trajnostno nakupovanje.

V sodelovanju z Ekologi brez meja so ob dnevu Zemlje izdali Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje, ki je prava zakladnica okolju prijaznih nasvetov ter smernic za odgovoren način življenja in trajnostno nakupovanje. Vodnik spodbuja k uporabi lastne embalaže pri nakupih, načrtovanju tedenskih jedilnikov ter izbiri izdelkov lokalnega porekla. Z načrtovanjem tedenskih jedilnikov lahko preprečimo nepotrebne presežke in zavržke hrane, hkrati pa nam med tednom ni treba skrbeti za večkrat zamudno iskanje navdiha za naslednji obrok.

Sparovi kupci lahko čistila, pralne praške in gel za tuširanje ponovno napolnijo na polnilni postaji Odori.
Spar Slovenija

V zadnjih letih je SPAR Slovenija izvedel številne okolju prijazne spremembe v svojih trgovinah, kot so zamenjava plastičnih vrečk za okolju prijaznejše alternative, ponudba izdelkov brez embalaže ter uvajanje refil avtomatov za ponovno polnjenje čistil in praškov. Vse te spremembe so usmerjene v zmanjšanje odpadkov in varovanje našega okolja.

SPAR in mladi kuharski talenti projekta Kuhnapato tako skupaj delujejo za bolj trajnostno prihodnost, kjer je vsak korak (tako nakupovanje kot priprava hrane) usmerjen v varovanje našega planeta. Skupaj lahko dosežemo več in ustvarimo svet, v katerem je dobrobit okolja in družbe na prvem mestu.

Pridružite se mladim kuharskim talentom v novi sezoni projekta Kuhnapato, kjer bodo s kulinaričnimi spretnostmi in znanjem pripomogli k bolj zeleni prihodnosti.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.