Mesec po prihodu v zapor so ga vrhovni sodniki izpustili

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
15.07.2018 20:35

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo, s katero je mariborsko sodišče podjetnika Samida Osmanovića in Danila Goričana obsodilo na tri leta zapora. Zdaj mora sodišče zanju razpisati že tretji krog sojenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Solzen in z dvignjenim palcem je Samid Osmanović (ob njem prevajalec) maja 2016 pozdravil odločitev sodišča, da lahko po več kot dveh letih zapusti pripor.
Sašo Bizjak
Danilo Goričan je več kot leto dni prestavljal prihod v zapor, v ponovljenem sojenju pa se bo spet branil s prostosti.
Marko Vanovšek

Afera o oškodovanju mariborske družbe Dom Smreka, zaradi katere sta bila podjetnika Samid Osmanović in Danilo Goričan obsojena na tri leta zapora, se je razletela. Prvostopenjsko sodišče v Mariboru jima je tri leta zapora prisodilo maja 2016, februarja lani so višji sodniki to odločitev potrdili. Ker je Osmanović dve tretjini kazni prestal že v priporu, se mu zaradi te sodbe ni bilo treba vrniti za zapahe. Goričan je poziv na prestajanje kazni dobil, v zapor pa je odšel šele nedavno, ker sta z odvetnikom pred tem vsakič znova uspela s predlogi za odložitev kazni. Minuli četrtek so Goričanu, ko je odslužil komaj mesec dosojene kazni, vročili pisanje vrhovnega sodišča, da je obsodilna sodba razveljavljena, njega pa da je treba nemudoma izpustiti iz zapora, smo izvedeli neuradno. Njegov odvetnik Danijel Planinšec je informacijo potrdil. Kaj so razlogi za razveljavitev sodbe, pa obdolženih, njunih zagovornikov in tožilstva še ni doseglo. Obrazložitev odločitve senata vrhovnega sodišča vpletene strani pričakujejo danes.

Prvič rekordna kazen

Zgodba se je pričela septembra 2009, ko je Goričan kot direktor Doma Smreka sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićevega podjetja OS Metal za 20,3 milijona evrov. Osmanoviću so policisti prostost odvzeli maja 2014, skupaj z Goričanom, ki se je ves čas branil s prostosti, so mu pričeli soditi julija 2014. Tožilstvo je v obtožnici zapisalo, da OS Metal ni imel drugega premoženja kot 8,6 hektarja pašnika v hrvaški Orubici. Kot sporno je tožilstvo označilo cenitev te parcele, ki jo je družba OS Metal od Multiconsult Leasinga kupila za 110.200 evrov, pol leta kasneje pa je vrednost zemljišča zrasla na skoraj 17 milijonov evrov. Družba Dom Smreka je nato to zemljišče zastavila pri banki LHB Frankfurt (članici skupine NLB), kjer je najela za 10,5 milijona evrov posojila, a ga ni zmogla odplačevati, zato je zdrsnila v stečaj. Tožilstvo je v obtožnici zatrjevalo, da je bila cenitev zemljišča fiktivna, umetno navita, na Goričana in Osmanovića pa je najprej padel očitek, da sta Dom Smreka oškodovala za 20 milijonov evrov. Marca 2015 jima je mariborska sodnica Barbara Nerat izrekla rekordne kazni. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana kazen do osem let zapora, ju je obsodila na sedem let zapora, Osmanoviću, ki je bil obtožen tudi davčne zatajitve, pa je za to dejanje izrekla še tri leta zapora, nakar mu je določila enotno kazen devet let zapora. Vendar ta sodba ni obstala. Višji sodniki so Osmanoviću zaradi davčne zatajitve znižali kazen na leto zapora, v delu, ki se je nanašal na zlorabo položaja, pa so sodbo za oba vpletena razveljavili.

Spremembe v ponovljenem sojenju

V ponovljenem sojenju sta podjetnika stopila pred drugega sodnika. Sodišče je spis dodelilo sodniku Danilu Obersnelu. Močno se je spremenil tudi obtožni akt. Sprva je tožilka Romana Kac zatrjevala, da sta obtožena Dom Smreka oškodovala za 20 milijonov evrov, v spremenjeni obtožnici pa se je očitek zmanjšal na 3,4 milijona evrov. Poleg tega sta se zamenjali vlogi obtoženih. Najprej je za prvoobtoženega veljal Osmanović, v ponovljenem sojenju pa je to postal Goričan, saj je Osmanoviću tožilstvo v spremenjeni obtožnici očitalo (le), da je Goričana napeljal h kaznivemu dejanju. Okrožno sodišče je tudi v ponovljenem sojenju dalo tožilstvu prav, ni pa tožilstvu sledilo pri predlogu višine kazni. Tožilka Kačeva je maja 2016 za oba obtožena terjala kazen po sedem let zapora, a sodišče je odločilo, da je primerna kazen tri leta zapora, kar so kasneje potrdili tudi višji sodniki.

Z dvignjenim palcem se je Samid Osmanović maja 2016 razveselil sodbe, četudi je bila obsodilna. Sodišče ga je namreč takrat izpustilo iz pripora.
Sašo Bizjak

"Banka ju je nagovorila k sklenitvi posla"

Odvetnik Mirko Bandelj, eden od treh odvetnikov, ki je na sojenju zagovarjal Samida Osmanovića, je po pravnomočni obsodilni sodbi izjavil: "Možakarja (Goričan in Osmanović, op. p). se nista poznala. Banka je bila tista, ki je oba nagovorila za sklenitev posla. Nobene škode ni bilo, torej ne le da naša stranka ni naredila kaznivega dejanja, tudi Goričan ga ni." Spomnil je še na zemljišče na Hvaru, o katerem se je na sojenju ugotovilo, da je stečajni upravitelj, ki je Goričana in Osmanovića kazensko ovadil, spregledal, da je to zemljišče v stečajni masi družbe Dom Smreka. Po njegovem je bila torej družba vredna veliko več, zato je na rovaš mariborskega sodišča izjavil: "Mariborsko sodišče se spreneveda, zavestno zanika dejstvo, da je bilo sestavni del posla tudi zemljišče na Hvaru." In napovedal, da bo obramba sodbo zrušila na vrhovnem sodišču, kar se je zdaj tudi zgodilo. Vrhovni sodniki so sodbo razveljavili in primer vrnili na začetek, kar pomeni, da bo mariborsko sodišče zoper Osmanovića in Goričana odprlo že tretji krog sojenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta