Kabinet UGM: Na ogled tudi še ne razstavljena dela Zorana Mušiča

26.09.2021 04:00
Še vedno je dokaj neznano, da je priznani umetnik preživel vrsto let v Mariboru, tukaj začel svojo profesionalno pot in dobival tudi prva naročila za dela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z odprtja razstave v Umetnostni galeriji Maribor Foto: Branka Bezjak
Branka Bezjak

V Kabinetu Umetnostne galerije Maribor je na ogled razstava Zoran Mušič in Maribor. Prva v nizu, majhna, a unikatna razstava sledi konceptu UGM kabineta, ki osvetljuje premalo raziskane umetnine in fenomene Zbirke UGM. Najstarejša Mušičeva dela iz Zbirke UGM so povezali z nekaterimi doslej nikoli razstavljenimi gostujočimi deli. Na ogled so najstarejši umetnikov avtoportret, študije in slike, nastale na potovanjih po Španiji in Dalmaciji, ter prva naročila, med katera sodijo portreti in tihožitja. Predstavljajo torej avtorjevo vznemirljivo, več kot 20 let trajajočo povezavo z našim mestom.

Slikar, grafik in risar Zoran Mušič (1909-2005) je v mednarodnem prostoru najbolj prepoznaven umetnik slovenskega izvora. Slavo je doživel že v petdesetih letih prejšnjega stoletja z opusom beneških vedut in dalmatinskih krajin, a med najpomembnejše evropske slikarje se je vpisal s pretresljivo interpretacijo zločinov v nacističnih taboriščih, z opusom Nismo poslednji. Kljub več kot stotim monografskim publikacijam, nagradam in izjemnemu mednarodnemu zanimanju za tega umetnika pa je še vedno skoraj neznano, da je Zoran Mušič bil tesno povezan tudi z Mariborom. Tukaj je preživel svojo mladost in ubral prve profesionalne korake.

Zoran Mušič se je rodil v spodnji Vipavski dolini, družina je večkrat prisilno zapustila Primorsko, najprej zaradi fronte prve svetovne vojne, ki je zajela prav tiste kraje, pozneje zaradi naraščajočega fašizma in nasilnih ukrepov proti slovenskim prebivalcem. Po mnogih selitvah so se Mušičevi leta 1920 ustalili v Hočah v bližini Maribora. Po zaključenem študiju na Likovni akademiji v Zagrebu se je leta 1935 ponovno vrnil v Maribor, kjer je redno razstavljal in sprejemal prva slikarska naročila. Mariborsko likovno življenje je pomembno sooblikoval vse do druge svetovne vojne, ko se je najprej preselil v Ljubljano, nato umikal v Trst, Gorico in Benetke, od koder je bil leta 1944 interniran v taborišče Dachau. Po težki vojni preizkušnji je živel v Benetkah in Parizu ter doživel svetovno slavo. Kustosinja razstave je direktorica UGM Breda Kolar Sluga

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta