Grema na kafe z Ano Protner: Kultura pitja vina se izboljšuje

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.10.2018 21:40

Mariborska vinska kraljica Ana Protner prihaja iz znane vinogradniške družine Protner iz Vodol. Napoveduje velike premike na Piramidi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Protner
Igor Napast

Z novo mariborsko vinsko kraljico Ano Protner smo se srečali v restavraciji Sedem v Cafovi ulici. Kot študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem tam preživi veliko časa. Pila je kavo z mlekom, njeno najljubše vino je renski rizling.
Zakaj ste se odločili, da se prijavite na razpis za mariborsko vinsko kraljico?
"Zgodilo se je z danes na jutri. Ta funkcija se mi je zdela zanimiva. Ne, da je premalo cenjena, a vem, da marsikdo mojih let ali starejši ne pozna te funkcije, čeprav tu živijo in uživajo vino. Če hočemo z našimi vini kam prodreti, če želimo narediti premike v turizmu, je treba delati za to. Za prijavo sem se odločila, ker mislim, da lahko peljem neko novo zgodbo, drugačno od prejšnjih."
Zakaj ste za svoje vino izbrali renski rizling s Piramide?
"Vino z mestnega hriba sem izbrala, ker je moj oče član zadruge, ki upravlja Piramido. Renski rizling je zasajen po celi Piramidi."
Piramida, predvsem zgornji del vinogradov, je v slabšem stanju. Zakaj?
"Vse zadeve v zadrugi ne potekajo tako, kot bi morale. Težko je obdelovati celotno Piramido, s tem so povezani veliki stroški, finančne pomoči Mestne občine Maribor pa ni. Predvsem zgornji del vinograda je težko dostopen. Hkrati zbuja skrb, da se nekateri Mariborčani odpravijo na Piramido s košarami in s trte trgajo grozdje. V planu so veliki premiki, a je potreben čas. Veliko je ovir, ljudi za košnjo in druga dela je težko najti. Piramida je po delih razdeljena med zadružnike."

Ano Protner najbolj boli srce, ko vidi, da si nekateri za špricar z vodo mešajo buteljčna vina.
Igor Napast
Ana Protner
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta