»Življenje se ni drastično spremenilo«

Maja Nabernik
11.11.2021 08:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Janez Petrovčič je več kot tri desetletja treniral namizni tenis. Lahko se pohvali z dvema medaljama na mladinskih evropskih prvenstvih in več odličnimi rezultati na državni ravni. Ko je bil pred 13 leti soočen z diagnozo sladkorne bolezni, pa je k rekreativnemu igranju namiznega tenisa dodal še kolesarjenje, tenis in pogoste sprehode v naravo.

»Ugotavljam, da je šport zelo pomemben za zniževanje sladkorja v krvi. Zadnja leta se sicer manj športno udejstvujem kot včasih, saj tudi družina, služba in preostale obveznosti zahtevajo svoj čas. Kljub vsemu pa se še vedno trudim, da sem pogosto čim bolj aktiven,« pripoveduje 43-letnik iz Preserja pod Krimom.

Osebni Arhiv

Da ima povišane vrednosti glukoze v krvi, so ugotovili na zdravniškem pregledu za službo.

»Poslali so me na test glukoze, ki je pokazal povišane vrednosti. Dobil sem napotnico za diabetologa. Pravzaprav je bila diagnoza zame veliko presenečenje, saj nisem opazil nikakršnih znakov bolezni. Razen tega, da sem bil občasno bolj utrujen, kar pa sem pripisoval pogostim treningom. Pozneje so mi povedali, da naj bi bila pri meni bolezen gensko pogojena. V moji ožji in širši družini sicer ni nikogar s sladkorno boleznijo.«

Vse potrebne informacije, kako živeti s sladkorno boleznijo, meriti in uravnavati sladkor v krvi, in preostale napotke mu je posredovala zdravnica, dodatno se je udeležil tudi delavnic na to temo.

»Veliko sem tudi sam prebral, vendar je vseeno dobro, da zadeve razložijo strokovnjaki, ki jim lahko zaupaš. Z mojo zdravnico dr. Karin Kanc Hanžel v ambulanti Jazindiabetes in njenimi obravnavami sem zelo zadovoljen. Preglede imam v povprečju na štiri mesece, če pa se pojavijo kakšni zapleti, se z zdravnico slišiva tudi prek telefona.«

V obravnave sladkorne bolezni je vključen pregled pri okulistu enkrat na leto, prav tako preiskava delovanja ledvic.

Osebni Arhiv

Na začetku zdravljenja je Janez sladkor uravnaval s tabletami, zadnjih deset let uporablja inzulin. Zdravstveno spremljanje oziroma obravnave so potekale redno tudi med pandemijo COVID-19, večinoma s telefonskimi svetovanji. COVID je lani prebolel tudi sam, k sreči je bolezen pri njem potekala v blagi različici s povišano telesno temperaturo, brez drugih zapletov. Med prebolevanjem pa je imel precej povišane vrednosti sladkorja v krvi, ki jih je uravnal z okrepljenimi odmerki inzulina.

Janez pravi, da je, odkar ima družino, še bolj dosleden pri uravnavanju sladkorja v krvi, za kar je najbolj zaslužna njegova partnerica Sabina, ki ga motivira pri določenih opravilih.

»Je pa motivacija odvisna od obdobij. So seveda obdobja, ko so meritve boljše, občasno pa nekoliko slabše. Denimo v času praznovanj, ko se človek malce bolj spozabi in prekrši, spet drugič morda kdaj pozabiš na inzulin, vendar so to res bolj redke priložnosti.«

Odkar živi s sladkorno boleznijo, prehrane ni veliko spreminjal, saj je že prej užival raznovrstne jedi. Odrekel se je le, sicer ne čisto povsem, pitju sladkih gaziranih pijač, ki jih je pred leti pil pogosteje.

Osebni Arhiv

Janezu je pri rednem merjenju sladkorja v krvi v veliko pomoč nov merilnik.

»Senzor nosim 14 dni na nadlakti roke. V vsakem trenutku si lahko brez težav izmeriš sladkor in ga tako tudi lažje uravnavaš. To uporabljam že skoraj leto dni. Prej je merjenje sladkorja v krvi vzelo veliko več časa, kar je bilo ob službenih in preostalih obveznostih tudi bolj zapleteno in zamudno.« Vse pripomočke in zdravila mu krije zdravstveno zavarovanje, zato mu bolezen ne predstavlja občutnejših finančnih stroškov. »Če bi moral to vse kupovati sam, bi pa delal samo za to bolezen.«

»Če sem pošten, se mi življenje niti ni drastično spremenilo. Največja sprememba je to, da moraš vedno imeti s seboj vse pripomočke. Včasih te kdo kar malce čudno pogleda, ko si daješ inzulin ali pa si meriš vrednosti sladkorja,« pravi oče štiriletne Vite in triletnega Anžeta, ki sta glavni razlog za pogoste izlete in preživljanje prostega časa v naravi. Da je bolezen v mejah normale oziroma sladkor v krvi uravnan in zato počutje dobro, si je treba vzeti čas, pravi naš sogovornik.

Preberite več zanimivih vsebin
v novi digitalni prilogi 'Sladko življenje',
brezplačno.

Prenos PDF

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?